Piše: Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., aromaterapeutkinja

 

Organski uzgoj i proizvodnja eteričnih ulja, gdje god je to moguće, danas su izuzetno važni i traženi, a u slučaju ulja dobivenih iz citrusa, to bi trebao bi biti uvjet za njihovu primjenu. Naime, ostaci korištenih pesticida, kod agruma najčešće se nalaze u kori plodova, a koncentrirani su upravo u eteričnom ulju koje se iz kore izolira. Stoga, ulje koje ne posjeduje certifikat organske proizvodnje nije sigurno za primjenu jer može sadržavati veliku količinu vrlo opasnih pesticida.

Na citrusna ulja otpada najveći dio svjetske proizvodnje svih eteričnih ulja. Ona se, osim u aromaterapiji, koriste u raznim granama industrije i ljekarništvu. Relativno se lako proizvode uz povoljno iskorištenje. Problem predstavlja činjenica da njihov ekosustav pruža idealne uvjete za razmnožavanje brojnih štetnika i razvijanje bolesti. Najčešće metode za suzbijanje štetnika još uvijek podrazumijevaju primjenu kemijskih pesticida, povezanu sa zlouporabom i nepoštivanjem mjera propisanih za sigurnu zaštitu tretiranih agruma. Organska proizvodnja je skuplja i složenija alternativa zaštite koja sve više ima ključnu ulogu pri odabiru ovih eteričnih ulja, a za njihovu sigurnu primjenu je i jedina opcija.

Svojstva i primjena glavnih citrusnih eteričnih ulja

Citrusi se ubrajaju u porodicu Rutaceae, a eterično ulje se dobiva iz njihovog usplođa, hladnim tiještenjem.

Iako u svim citrusnim uljima dominira ista sastavnica, uz neka slična obilježja, međusobno se razlikuju  po svojim organoleptičkim svojstvima i dojmljivim specifičnim djelovanjima.

 

Limun:

 • antiseptik (dezinfekcija prostora)
 • smanjuje propusnost i lomljivost kapilara
 • stimulira rad jetre
 • utječe na intelekt, poboljšava učenje, posebno vezano za fine detalje i brojeve

Naranča može biti slatka i gorka. Više se upotrebljava slatka:

 • antiseptik
 • koristi se kod otežane probave
 • ublažava nervozu i stres

Mandarina:  – postoji više vrsta (crvena, zelena, tangerina, klementina). Ovo blago i nježno ulje često se naziva i „dječje ulje“.

 • blagi kontaktni antiseptik
 • pogodno je kod nesanice
 • uravnotežuje živce i emocije, umiruje, relaksira

Grejp:

 • dezinfekcija prostora
 • djeluje antifungalno, antibakterijski i antivirusno
 • nervni je tonik i koristi se kod nervoze stresa

Bergamot:

 • nezaobilazno  u aromaterapijskim recepturama namijenjenim za ublažavanje stresa, živčane iscrpljenosti, blagih depresija i drugih problema koji iz toga proizlaze
 • koristi i kao prostorni antiseptik, spazmolitik, a koristan je i u recepturama za poboljšanje probave

Limeta:

 • protuupalno
 • sedativno

Recepture:

Stres i tjeskoba

3 kapi mandarine, Citrus reticulata

3 kapi petitgraina (list) gorke naranče, Citrus aurantium ssp. amara

3 kapi litsee, Litsea cubeba

 

Opuštajuća mješavina

2 kapi bergamota, Citrus bergamia

2 kapi ylang-ylanga, Cananga odorata

1 kap limunske trave, Cymbopogon flexuosus

 

Za bolju koncentraciju

3 kapi bijelog bora, Pinus sylvestris

1 kap limuna, Citrus limon

1 kap ružmarina, kt cineol

Uplifting

6 kapi limete, Citrus aurantifolia

3 kapi bergamota, Citrus bergamia

2 kapi ružmarina kt cineol, Rosmarinus officinalis

 

Osvježenje prostora

5 kapi slatke naranče, Citrus sinensis

4 kapi limuna, Citrus limon

3 kapi lavande Millette, Lavandula angustifolia

3 kapi čajevca, Melaleuca alternifolia

Mjere opreza kod primjene citrusnih ulja

Ako se pripravci s citrusnim uljima nanose na kožu, ona se ne smije izlagati suncu niti drugim izvorima UV zraka najmanje 5 sati, zbog mogućeg fototoksičnog učinka kojeg izazivaju furokumarini prisutni u ovim uljima. Kod nekih citrusnih ulja ovo djelovanje je slabije, a kod nekih jače izraženo. Najveći oprez nužan je kod dermalne primjene bergamota i limete (preporuka ne izlaganja suncu 24 sata), slabije kod grejpa i limuna. Eterična ulja mandarine i slatke naranče (ne i gorke) smatraju se u tom pogledu najsigurnija.

Zovem se Jasminka Papić i želim s vama podijeliti neka svoja znanja i iskustva o eteričnim uljima, mogućnostima njihove primjene i širokom spektru njihove djelotvornosti. Ljubav prema eteričnim uljima jedna je od onih rijetkih koje s vremenom ne jenjavaju. Što više, kad jednom uđete u njihov mirisni svijet, znatiželja vas vodi sve dalje, a ljepota vas osvaja sve više. Profesionalno sam uz njih vezana cijeli svoj radni vijek s velikim iskustvom obavljanja različitih poslova: od analiza, sudjelovanja u izradi propisa i radu stručnih povjerenstava, edukacijama. Stručna iskustva s radnog mjesta bila su poticaj za upoznavanje s primjenom eteričnih ulja u aromaterapiji. Svaka nova edukacija na tom području poticala je moju znatiželju, a ulaskom u aktivno prakticiranje aromaterapije, prije dvadesetak godina, moja radost druženja s eteričnim uljima i oduševljenje njihovim učincima, rastu iz dana u dan. Primjenjujem ih svakodnevno u kozmetičkim pripravcima koje sama izrađujem, u različitim vrstama pripravaka za moju obitelj, prijatelje ili moje kućne ljubimce. Za svaki naš susret pripremit ću po jednu temu koja će biti povezana s konkretnom uporabom eteričnih ulja, metodama njihove primjene i prijedlogom odgovarajućih receptura.