Eterično ulje ružmarina – naš pokretač energije

Sve o eteričnim uljimaEterično ulje ružmarina – naš pokretač energije

Dopustite eteričnim uljima Dalmacije da pokrenu novu energiju u vama

Grci i Rimljani ružmarin su cijenili kao ljekovitu biljku i začin.

„Morska rosa“, kako su ga nazivali Rimljani, bio je posvećen Afroditi, božici ljubavi.

Poznati španjolski filozof, liječnik i alkemičar Arnaldus Villanovanus (1248. – 1314.) prvi je iz njegovih listova izolirao eterično ulje i počeo ga koristiti za liječenje.

U srednjovjekovnim knjigama zbog gorkih tvari preporučao se kod probavnih tegoba.

U doba kuge ljudi bi grančice ružmarina nosili sa sobom, kako bi se zaštitili od zaraze.

Studenti su u drevnim vremenima nosili kiticu ružmarina na ispite da im poboljša koncentraciju.

ruzmarin2

Ovaj aromatičan zimzeleni grm može narasti do 2 metra, listovi su mu srebreno zeleni, a cvjetovi svijetlo plavi. Eterično ulje je bezbojno ili svijetložuto, jakog prodornog mirisa, blago mentolnog ili biljnog.

Ulje ružmarina široke je primjene, a osobito se povezuje sa stimuliranjem uma te poticanjem jasnog mišljenja i unutarnje vizije. Snažno utječe na koncentraciju i pamćenje. Prema mišljenjima aromaterapeuta može pomoći u ritualima opuštanja od svakodnevne napetosti i pročišćavanja prostora.

Stanište i rasprostranjenost: U divljini se ova biljka najčešće može naći po stijenama Sredozemnog mora. Ulje se uglavnom proizvodi u Francuskoj, Španjolskoj i Tunisu. Postoje tri komercijalno dostupna kemotipa ružmarina: kemotip verbenon/bornil-acetat, kemotip cineol i kemotip kamfor. Ružmarin kemotip cineol raste u sjevernoj Africi, ružmarin kemotip kamfor u Španjolskoj, Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj (kopno), a ružmarin kemotip verbenon/bornil-acetat na Korzici i u Južnoj Africi.

Postupak dobivanja eteričnog ulja ružmarina: Parna destilacija, koriste se cvjetovi i listovi.

Naš izvor: Francuska ORGANSKA kvaliteta – u proizvodnji naših mirisnih kombinacija koristimo kemotip verbenon i  kemotip cineol

Rok valjanosti: nakon otvaranja čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu i potrošiti unutar vremenskog perioda od 12 mjeseci

Sigurnost: Ako se koristi za mješavine za masažu tijela, pričekati 12 sati prije izlaganja jakom UV zračenju ili suncu. Samo za vanjsku upotrebu. Ne koristiti nerazrijeđeno direktno na koži te izbjegavati kontakt s očima. Držati izvan dohvata djece. Ne koristiti eterična ulja kod djece mlađe od 5 godina i trudnica. Alergeni kao prirodni sastojci eteričnog ulja: Limo-nene and Linalool. Eterična ulja spadaju između ostalog i pod zakon o kemikalijama, te na sebi MORAJU imati piktograme opasnosti.

Dobro se slaže s eteričnim uljem limuna, bosiljka, lavande, cedra, bergamota i ostalih citrusa.

Možete ga pronaći u našim mirisnim kombinacijama eteričnih ulja: BURIN, TRAMONTANA, PREVENTIVA DALMATICA, ARIA DALMATICA

 

Izvori:

– Hoare, J., Aromaterapija – Sveobuhvatni priručnik. Planetopija, 2010.

– Jezdić, Z., Arhetipovi esencijalnih ulja. Aromavita, Zagreb, 2019.

– Tisserand, R., Young, R. – Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Elsevier Health Sciences, London, United Kingdom, 2013.

Related posts

Na vrh