Odavno je poznato da su čovjek i biljka bliski no kada je aromaterapija u pitanju, ta povezanost dolazi još više do izražaja. Ako se pravilno ekstrahiraju iz biljke tj. ako su visokokvaitetna, eterična ulja djeluju podržavajuće na čovjeka i njegovu psihofizičku ravnotežu. Udisanjem, mirisne esencije preko olfaktornog sustava dolaze do limbičkog dijela mozga koji je zadužen za emocije. Na taj način možemo djelovati pozitivno na raspoloženje. U nastavku nudimo top 5 eteričnih ulja za dobro raspoloženje:

1. Bergamot – spada u jedno od „najantistresnijih“ eteričnih ulja, izvrsno je kad smo obuzeti strahom i negativnim mislima, kreira lijepu atmosferu i priziva vedre misli, daje snagu i samopouzdanje.

2. Ylang Ylang –  ima široki spektar primjene, ali ovdje ga koristimo zbog umirujućeg djelovanja, ono nam pomaže odagnati strah i vratiti izgubljeni mir.

3. Litsea – divnog, citrusno – cvjetnog mirisa, izvrsno kod nesanice, potiče dobro raspoloženje, lijepe misli, uklanja stres, napetost i paniku

4. Agrumi, općenito: Mandarina, Naranča, Grejp – citrusi svojom svježinom pokreću vedrinu, radost, lijepe misli, uklanjaju stres i strah te stvaraju lijepu atmosferu u prostoru. Prepoznatljivog su mirisa, omiljeni među svim ukusima i uzrastima

5. Lavanda Maillette – umiruje i opušta na svim razinama, daje osjećaj zaštite i sigurnosti, u difuzoru se odlično kombinira s citrusima.

U nastavku nudimo savršenu antistres kombinaciju za opuštanje i miran san:

Mješavina za difuzor protiv stresa i nesanice “Laku noć!”

 

5 kapi  Lavanda Millette

5 kapi  Litsea

10 kapi Bergamot

 

Ili jednostavno složite neku svoju omiljenu varijantu od gore navedenih eteričnih ulja. U difuzoru neka bude ukupno 15 do 25 kapi.

 “Miran san”

 

5 kapi  Cedar, atlaski

10 kapi  Mandarina, crvena

5 kapi Litsee

 “Opusti se”

 

5 kapi  Ylang ylang complete

5 kapi  Litsee

10 kapi Mandarine, crvene

Eterična ulja za dobro raspoloženje: