Top 5 eteričnih ulja za djecu – fokus i koncentracija

Trudnice i djecaTop 5 eteričnih ulja za djecu – fokus i koncentracija

Ukoliko ste  ljubitelj eteričnih ulja i redovno ih primjenjujete u vašem difuzoru bilo kod kuće ili u uredu, zasigurno razmišljate kako eterična ulja mogu pomoći vašim školarcima. Donosimo vam nekoliko sjajnih ideja kako primijeniti eterična ulja za vrijeme intenzivnog učenja i savladavanja svakodnevnih radnih aktivnosti vašeg školarca. Pronađite savjete kako kreirati okruženje u radnom prostoru koje će potaknuti brže i lakše učenje koristeći organska eterična ulja.

 

Nakon ljetnih praznika, ispunjenih igrom i bezbrižnim danima, ponekad nam je teško i izazovno vratiti fokus djece na radne obveze i potaknuti ih na učenje i koncentraciju. Određena eterična ulja imaju svojstva koja djeluju na limbički i centralni živčani sustav na način da bude ugodne emocije, smiruju psihološke procese te time pripremaju tijelo i psihu za proces učenja. Djeluju također na nervni sustav tako da bistre misli i jačaju koncentraciju.

Eterična ulja za djecu koja vraćaju fokus

Eterična ulja koja djeluju na smanjenje simptoma mentalnog umora te pomažu u poboljšanju koncentracije, fokusiranosti i pamćenja su limun, ružmarin cineol, paprena metvica, bosiljak i timjan linalol.

1) LIMUN

Tonik za nervni sustav djelujući energizirajuće i stimulativno. Esencija i miris eteričnog ulja limuna, razbuđuje um, relaksira um te tako potiče jasnoću misli i ideja. Koristi se često kod velike mentalne iscrpljenosti i nedostatka koncentracije. Potiče fleksibilnost te intelektualne sposobnosti. Limun ima energizirajući učinak – podiže razinu energije. Razbuđuje tijelo i podiže raspoloženje

2) RUŽMARIN, cineol

Eterično ulje ružmarina jača koncentraciju i pamćenje, fokusira te je izvrstan za pomoć pri učenju ili kod bilo koje umne aktivnosti. pomaže u pojačavanju kognitivnog učinka. Bogat je 1,8-cineolom, kemijskim spojem čija se veća koncentracija povezuje s boljom učinkovitošću u brzini i točnosti. Djeluje stimulirajuće na nervni sustav nakon dugog, intenzivnog intelektualnog napora, jača i pospješuje misaone procese i pamćenje, olakšava sistematizaciju znanja i njegovu praktičnu primjenu.

3) METVICA, paprena

Eterično ulje paprene metvice izvrsno je za razbuđivanje i fokus kad je potrebno koncentrirati se na duže vrijeme. Stimulira razinu energije i bistri um. Pomaže u konzistentnosti, postizanju ciljeva i rješavanja raznih izazova. Uz to, poboljšava pamćenje, što ga čini idealnim eteričnim uljem za korištenje prilikom učenja. Vrlo je snažno stoga ga je dovoljno koristiti u minimalnim količinama. Oprez, ne koristiti kontinuirano u difuzoru duže od 15 minuta. Izbjegavati kod djece mlađe od 6 godina.

 

4) BOSILJAK

Eterično ulje bosiljka balansira centralni živčani sustav te donosi intelektualnu jasnoću misli i mentalnu budnost. Pomaže kod jasnoće i pozornosti kad je potrebno fokusirati se duži vremenski period. Također, ublažava stresna stanja i anksioznost koji bi se mogli pojaviti tijekom učenja, pogotovo ako su u zadani određeni rokovi. Oprez, izbjegavati za vrijeme trudnoće i kod djece mlađe od 3 godine.

5) TIMJAN, linalol

Potiče fizičku i mentalnu snagu, poboljšava pamćenje i daje hrabrost. Odličan je za osobe koje su često umorne, psihički i mentalno iscrpljene, pomažu podići razinu energije. Preporuka je aromaterapeuta primjena ovog finog eteričnog ulja kod školaraca prije ispita te također kod odraslih kod osjećaja straha pred ispite te poticanje energije. Ne preporuča se primjena kod djece mlađe od 5 godina.

eterična ulja za djecu 1

Pravilno korištenje eteričnih ulja

Navedena esencijalna ulja koriste se kroz različite tehnike aromaterapije, od suhe inhalacije, difuzora te primjenom u mješavini biljnih ulja.

Primjena navedenih eteričnih ulja za bolju koncentraciju i fokus sigurna je kod djece školske dobi, te je osnovna razlika u načinu primjene razlikuju u odnosu na odrasle svakako u dozi, odnosno koncentraciji eteričnog ulja. Kod djece se generalno preporuča primjena u manjim dozama. Primjerice, ako ste za vaš difuzor veličine 100 ml, odabrali 15 kapi eteričnog ulja, za djecu je ta doza svakako manja.

Recepti

Mješavine za primjenu u difuzoru:

HAPPY LEARNING

3 kapi eteričnog ulja LIMUNA

3 kapi eteričnog ulja RUŽMARIN, cineol

1 kap eteričnog ulja BOSILJKA

1 kap eteričnog ulja GERANIJA, bourbon

MY FOCUS 

3 kapi eteričnog ulja LIMUNA

2 kapi eteričnog ulja RUŽMARINA, cineol

2 kapi eteričnog ulja MANDARINE, crvene

2 kapi eteričnog ulja TIMJAN, linalol

 

Navedenih 8 kapi eteričnog ulja dovoljno je za cca 100 ml vode u difuzoru.

 

Mješavina za primjenu na koži:

U 100 ml biljnog ulja badema dodajte mješavinu ovisno o dobi djeteta:

1) Max 3% eteričnog ulja ili mješavine (3 ml ili cca 70 kapi) za djecu od 7-12 godina

2) Max 5% eteričnog ulja ili mješavine (5 ml ili cca 120 kapi) za djecu od 12-15 godina

Navedenu mješavina možete lagano utrljati na kožu te će mirisi eteričnog ulja postupno djelovati kao njega za kože te pomoć pri boljoj koncentraciji i fokusa za svakodnevne aktivnosti učenja vašeg školarca.

 

Nadamo se da će vaši školarci uživati i blagodatima eteričnih ulja te da je to svakako i njihova zdrava odluka koja će im donijeti prirodnu pomoć za bolji fokus, koncentraciju prilikom učenja i svakodnevnog savladavanja radnih zadataka. Vama će svakako donijeti mirniji i opušteniji dan znajući da ste napravili prirodni izbor za vaše dijete te da učenje više nije „bauk“.

Related posts

Na vrh