No products in the cart.

Top 5 eteričnih ulja za bolju koncentraciju kod djece

Koncentracija i pamćenjeTop 5 eteričnih ulja za bolju koncentraciju kod djece

Ako eterična ulja redovno primjenjujete u difuzoru, bilo kod kuće ili u uredu, zasigurno razmišljate kako ona mogu pomoći i vašim školarcima. Donosimo vam nekoliko sjajnih ideja za primjenu eteričnih ulja za vrijeme intenzivnog učenja i savladavanja svakodnevnih radnih aktivnosti vašeg djeteta.

Kako uz pomoć eteričnih ulja potaknuti lakše učenje

Posebno nakon praznika koji su uvijek ispunjeni igrom i bezbrižnim danima, ponekad nam je teško i izazovno vratiti fokus djece na radne obveze i potaknuti ih na učenje i koncentraciju. Određena eterična ulja imaju svojstva koja djeluju na limbički i centralni živčani sustav na način da:

• stimuliraju ugodne emocije
• smiruju psihološke procese
• pripremaju tijelo i psihu za proces učenja
• bistre misli
• jačaju koncentraciju

 

Eterična ulja za djecu koja potiču koncentraciju

Eterična ulja koja djeluju na smanjenje simptoma mentalnog umora te pomažu u poboljšanju koncentracije, fokusiranosti i pamćenja su:

1. LIMUN

Tonik za nervni sustav koji djeluje energizirajuće i stimulativno. Esencija i miris eteričnog ulja limuna, razbuđuje i relaksira um te tako potiče jasnoću misli i ideja. Koristi se često kod velike mentalne iscrpljenosti i nedostatka koncentracije. Potiče fleksibilnost te intelektualne sposobnosti. Limun ima energizirajući učinak – podiže razinu energije. Razbuđuje tijelo i podiže raspoloženje.

 

2. RUŽMARIN, cineol

Eterično ulje ružmarina jača koncentraciju i pamćenje, fokusira te je izvrstan za pomoć pri učenju ili kod bilo koje umne aktivnosti. Pomaže u pojačavanju kognitivnog učinka. Bogat je 1,8-cineolom, kemijskim spojem čija se veća koncentracija povezuje s boljom učinkovitošću u brzini i točnosti. Djeluje stimulirajuće na nervni sustav nakon dugog, intenzivnog intelektualnog napora, jača i pospješuje misaone procese i pamćenje, olakšava sistematizaciju znanja i njegovu praktičnu primjenu.

 

3. METVICA, paprena

Eterično ulje paprene metvice izvrsno je za razbuđivanje i fokus kad je potrebno koncentrirati se na duže vrijeme. Stimulira razinu energije i bistri um. Pomaže u konzistentnosti, postizanju ciljeva i rješavanja raznih izazova. Uz to, poboljšava pamćenje, stoga je idealno eterično ulje za bolje učenje. Vrlo je snažno stoga ga je dovoljno koristiti u minimalnim količinama. Oprez, ne koristiti kontinuirano u difuzoru duže od 15 minuta. Izbjegavati kod djece mlađe od 6 godina.

 

4. BOSILJAK

Balansira centralni živčani sustav te donosi intelektualnu jasnoću misli i mentalnu budnost. Pomaže kod jasnoće i pozornosti kad je potrebno fokusirati se na duže vrijeme. Također, ublažava stresna stanja i anksioznost koji bi se mogli pojaviti tijekom učenja, pogotovo ako su u zadani određeni rokovi. Oprez, izbjegavati za vrijeme trudnoće i kod djece mlađe od 3 godine.

 

5. TIMIJAN, linalol

Potiče fizičku i mentalnu snagu, poboljšava pamćenje i daje hrabrost. Odličan je za osobe koje su često umorne, psihički i mentalno iscrpljene, pomažu podići razinu energije. Primjena ovog finog eteričnog ulja je učinkovita kod školaraca prije ispita te također kod odraslih kod osjećaja straha pred ispite te za poticanje energije. Ne preporučuje se primjena kod djece mlađe od 5 godina.

 

Pravilno korištenje eteričnih ulja za djecu

Navedena eterična ulja koriste se kroz različite tehnike aromaterapije, od suhe inhalacije, difuzora te primjenom u mješavini biljnih ulja.

Primjena navedenih eteričnih ulja za bolju koncentraciju i fokus, sigurna je kod djece školske dobi, te je osnovna razlika u načinu primjene u odnosu na odrasle svakako u dozi, odnosno koncentraciji eteričnog ulja. Kod djece se generalno preporučuje primjena u manjim dozama.

Primjerice, ako ste za vaš difuzor veličine 100 ml, odabrali 15 kapi eteričnog ulja, za djecu je ta doza svakako manja.

etericna-ulja-za-djecu

Aromaterapijski recepti za bolju koncentraciju i lakše učenje

Mješavine za primjenu u difuzoru:

 

1. HAPPY LEARNING mješavina

3 kapi eteričnog ulja LIMUNA

3 kapi eteričnog ulja RUŽMARIN, cineol

1 kap eteričnog ulja BOSILJKA

1 kap GERANIJA, bourbon

 

2. MY FOCUS mješavina

3 kapi eteričnog ulja LIMUNA

2 kapi eteričnog ulja RUŽMARINA, cineol

2 kapi eteričnog ulja MANDARINE, crvene

2 kapi eteričnog ulja TIMJAN, linalol

Navedenih 8 kapi eteričnog ulja dovoljno je za cca 100 ml vode u difuzoru.

 

Mješavina za primjenu na koži:

U 100 ml biljnog ulja badema dodajte mješavinu ovisno o dobi djeteta:

1. Max 3% eteričnog ulja ili mješavine (3 ml ili cca 70 kapi) za djecu od 7-12 godina.

2. Max 5% eteričnog ulja ili mješavine (5 ml ili cca 120 kapi) za djecu od 12-15 godina.

 

Navedenu mješavina možete lagano utrljati na kožu te će mirisi eteričnog ulja postupno djelovati kao pomoć pri boljoj koncentraciji za svakodnevne aktivnosti učenja vašeg školarca.

 

Nadamo se da će vaši školarci uživati u blagodatima eteričnih ulja te da je to svakako i njihova zdrava odluka koja će im donijeti prirodnu pomoć za bolji fokus i koncentraciju prilikom učenja te svakodnevnog savladavanja radnih zadataka. Vama će svakako donijeti mirniji i opušteniji dan znajući da ste napravili prirodni izbor za vaše dijete te da učenje više nije “bauk”.

 

 

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0