No products in the cart.

Top 10 eteričnih ulja za putovanje – Mala putna aroma ljekarna

Sigurno ljetoTop 10 eteričnih ulja za putovanje – Mala putna aroma ljekarna

Eterična ulja nam, osim mirisnih užitaka, mogu pružiti i brojne druge dobrobiti među kojima je i sigurniji boravak u prirodi, na godišnjem odmoru, putovanjima ili u našem domu.

Samo nekoliko pomno odabranih bočica, složenih u lako dostupnu i prenosivu kutijicu za prvu pomoć, može nam biti velika pomoć kod neočekivanih problema koji nam mogu pokvariti trenutke opuštanja.

 

Mala putna aroma ljekarna

Preporuka je da se u takvoj kutijici nađe najviše deset eteričnih ulja, odgovarajuća bočica s biljnim uljem i/ili neutralnim gelom za razrjeđivanje eteričnih ulja.

Pri tome je važno voditi računa o sigurnoj primjeni eteričnih ulja što prvenstveno znači da ih ne smijemo unositi u organizam i da ih, osim lavande i smilja, ne nanosimo na kožu nerazrijeđene

Kod snažnijih ulja poput klinčića, timijana ili zimzelena, potrebno je voditi računa o dozama i načinu primjene, zbog mogućih štetnih učinaka. Također je nužno napomenuti da se preporuke odnose na manje probleme, dok se za ozbiljnije situacije mora konzultirati liječnik. Korisno je da savjet liječnika potraže i osobe s težim bolestima ili one koje uzimaju određene lijekove.

 

10 korisnih eteričnih ulja za ponijeti na put

Eterična ulja koja su prvi izbor kada slažete svoj set za putovanje:

1) Eterično ulje lavande

Prvo eterično ulje u našoj maloj kućnoj apoteci ili osnovnom aromaterapijskom kompletu prve pomoći, svakako je lavanda. Koristi se za:

– smirivanje iritacija i brzu regeneraciju kože

– ublažavanje stresa i tjeskobe

– opuštanje i lakši san

– olakšavanje glavobolje,

– za ublažavanje grčeva u mišićima

 

Njezina sposobnost brzog i vrlo uspješnog zacjeljivanja opeklina bila je temelj nastanku suvremene aromaterapije na čijem će pijedestalu zauvijek i ostati. Lavanda se koristi i za zacjeljivanje manjih ranica i posjekotina, a mnogima je najpoznatija kao uobičajeni, prirodni repelent protiv komaraca i drugih kukaca.

 

2) Eterično ulje paprene metvice

Eterično ulje paprena metvica odlično ublažava razne tegobe koje nam mogu pokvariti užitak putovanja i dugo planiranog odmora. Ona je prva na popisu prirodnih tvari za olakšavanje mučnine, ali i odlična potpora respiratornim organima. Odlično je eterično ulje za prehladu i probleme sa sinusima.

Jedno od najizraženijih učinaka eteričnog ulja paprene metvice, svakako je njezin analgetički učinak. Najviše se primjenjuje kod raznih vrsta glavobolje i bolova u mišićima. Zbog izraženog i dokazanog djelovanja njezine glavne i prepoznatljive sastavnice –  mentola koji stimulira senzore za hladno, izaziva ugodan osjećaj hlađenja. Zbog djelovanja na živčane završetke pomaže pri smanjenju osjećaja boli te se primjenjuje i kao blagi lokalni anestetik. Tako doprinosi olakšavanju bolova u mišićima i zglobovima. Djeluje rashlađujuće na kožu i sjajno ublažava svrbež.

Djelovanje paprene metvice na smanjenje bolova kod migrene i glavobolja može se uspoređivati s učinkom farmaceutskih analgetika koji se primjenjuju u te svrhe. Oblozi i kupke s eteričnim uljem paprene metvice djeluju na sniženje povišene tjelesne temperature. Eterično ulje paprene metvice odbija brojne kukce, a najviše mrave. Često se uspješno koristi i za odbijanje glodavaca.

 

3) Eterično ulje čajevca

Eterično ulje čajevca uobičajeno se smatra jednim od najsvestranijih i najpopularnijih eteričnih ulja. Ono ima niz svojstava koja ga čine neophodnim sastojkom pribora za prvu pomoć. Brojne studije zabilježile su, između ostaloga, njegovo protubakterijsko, protugljivično, protuvirusno i protuupalno djelovanje. Najčešće se koristi kao zamjena za tradicionalne antiseptike i uspješno se primjenjuje za zacjeljivanje manjih rana i ogrebotina. To je jedan od razloga zbog kojeg ga i većina wellness centara uvijek ima i u svojim ormarićima prve pomoći. Čajevac se također može koristiti za liječenje posljedica uboda insekata, kod bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija poput atletskog stopala.

 

4) Eterično ulje limuna

Limun je izvrsno eterično ulje za svaki komplet prve pomoći. Djeluje kao prirodni dezinficijens, za prehladu, za gripu i probleme s disanjem i izvrsno je za smanjenje upale povezane s bolovima u mišićima i zglobovima. Pored toga, pomaže u smanjenju mučnine i povraćanja tijekom putovanja i trudnoće. Eterično ulje limuna se uspješno primjenjuje i za osvježenje, bolju koncentraciju i fokusiranje. Ne smije se nanositi na kožu nekoliko sati prije njezinog izlaganja sunčevim zrakama.

 

5) Eterično ulje timijana, kemotip linalol

Ovo snažno ulje pruža široku paletu zdravstvenih blagodati. Njegovo najvažnije djelovanje u kompletu prve pomoći je izražena antimikrobna aktivnost, zbog čega može pomoći u prevenciji i uklanjanju infekcija. Potrebno se držati uputa o njegovom sigurnom korištenju.

 

6) Eterično ulje eukaliptusa

Eukaliptus je još jedno među eteričnim uljima sa širokim rasponom svojstava. Vrlo često se koristi za olakšavanje problema dišnog sustava. Odlično je eterično ulje protiv prehlade te protiv kašlja i sličnih tegoba, ali njegovi učinci zasigurno nisu ograničeni samo na to. Uspješno se koristi i kao lokalni analgetik, a može, kada se primjenjuje u obliku obloga, posebno u kombinaciji s paprenom metvicom, rashladiti tijelo tijekom ljeta ili kod vrućice te podržati imunološki sustav zimi.

Raspršeno u prostoru oko nas može utjecati na značajno smanjenje patogenih mikroorganizama, ali i djelovati repelentno na razne vrste insekata.

 

7) Eterično ulje ružmarina, kemotip cineol

Eterično ulje ružmarina fantastičan je izbor za smirivanje probavnih problema, kao i za olakšavanje bolova u mišićima. Potiče cirkulaciju i poboljšava sposobnost učenja i koncentracije.

 

8) Eterično ulje zimzelena

Ovo ulje bogato je prirodnim metil-salicilatom. Ima lokalni učinak zagrijavanja te snažna protuupalna i analgetička svojstva pa se tradicionalno koristi kao pomoć za olakšavanje bolova u zglobovima i mišićima. Koristi se i za druga bolna stanja, uključujući glavobolju, bolove povezane sa živcima (posebno išijas), artritis, menstrualne grčeve. Potreban je oprez i pridržavanje mjera sigurne primjene (vrijeme difuzije do 60 min, prije primjene na koži provjeriti moguću preosjetljivost. OPREZ: ne smije doći u izravan kontakt s kućnim ljubimcima.

 

9) Eterično ulje klinčića

Eterično ulje klinčića dobro je poznato po svojoj sposobnost olakšavanja zubobolje. Budući da nas upravo zubobolja može zadesiti u najnezgodnijem trenutku, daleko od stomatološke ambulante, korisno ga je uvijek imati pri ruci. Pažljivo naneseno štapićem za uši na bolni zub, ovo ulje može ublažiti bolove i učiniti ih podnošljivim do posjete zubaru. Može se pomiješati s jestivim uljem kao što je kokosovo ulje i nanijeti izravno na zub.

 

10) Eterično ulje smilja

Najvažnija funkcija smilja u paketu prve pomoći je sprječavanje stvaranja čvoruga i modrica nakon udaraca  te smanjenje oteklina. Ono također pomaže u ublažavanju ožiljaka i ispucalih kapilara.

Eterično ulje smilja najmoćniji je prirodni biljni proizvod dostupan protiv hematoma. Ako se primijeni odmah nakon incidenta, njihovo se stvaranje obično može potpuno spriječiti. U tu se svrhu može koristiti samostalno, nerazrijeđeno ili u kombinaciji s biljnim uljem (najbolje tamanu uljem).

 

Aroma recepti:

PROTIV GLAVOBOLJE

Lavanda Maillette – 4 kapi

Eukaliptus globulus – 4 kapi

Paprena metvica – 3 kapi

biljno ulje – 20 ml

Primjena: Nježno umasirajte na područje sljepoočnica i zatiljka.

 

PROTIV BOLOVA U ZGLOBOVIMA

Lavanda, Maillette – 7 kapi

Ružmarin, cineol – 3 kapi

Eukaliptus globulus – 3 kapi

biljno ulje – 15 – 20 ml

Primjena: Nježno umasirajte na bolne zglobove.

Eterično ulje čajevac
8,40  (63,29 kn)
etericno-ulje-limun
7,96  (59,97 kn)
etericno-ulje-zimzelen
8,16  (61,48 kn)
etericno-ulje-klincic
8,63  (65,02 kn)
etericno-ulje-smilje
39,02  (294,00 kn)

Written by:

Mr. sc. dipl. ing., aromaterapeutkinja

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0