Kako eterično ulje naranče utječe na raspoloženje

Sve o eteričnim uljimaKako eterično ulje naranče utječe na raspoloženje

Eterično ulje slatke naranče koje koristimo u našim mirisnim kombinacijama je dobiveno hladnim prešanjem kore naranče i ono je zlatno žute boje, ugodnog, laganog, citrusnog i toplog mirisa.

Njegova parfemska nota osigurava trenutni efekt odmah nakon što se ispusti u prostor.

S psihološkog stajališta slatka naranča razveseljava i popravlja raspoloženje te se često naziva „nasmiješeno ulje“.

Korištenjem eteričnog ulja slatke naranče putem difuzora u vašem prostoru potaknut ćete pozitivno raspoloženje, ukloniti osjećaje anksioznosti, relaksirati se, smiriti, ukloniti bijes i ljutnju, frustraciju i druga negativna raspoloženja.

Zar nam to nije dovoljan razlog da ga svakodnevno raspršimo u prostoru u kojem boravimo, bilo kao pojedinačno ulje ili u kombinaciji s ostalim eteričnim uljima?

Pored navedenog smatra se da je eterično ulje naranče i prirodni afrodizijak koji potiče libido i kod žena i kod muškaraca, pogotovo ako se redovno koristi.

Korištenjem ovog eteričnog ulja u difuzoru prije spavanja, svakako ćete bolje spavati i popraviti kvalitetu sna.

Energija, odnosno djelovanje eteričnog ulja naranče na mentalno i duhovno stanje je da osigurava “priljev” duhovne energije u područje međuljudskih odnosa, harmoniju, mir, zadovoljstvo, uživanje…

Osnovne karakteristike eteričnog ulja naranče

Stablo naranče je zimzelen i može doseći do 15 metara visine i pripada botaničkoj porodici Ruaceae. Cvjetovi naranče su mali bijeli i izrazito nježni. U nekim geografskim područjima s toplom klimom kora zadržava zelenu boju. Eterično ulje se dobiva hladnim tiještenjem kore gotovo zrelog ploda. Prilikom ubiranja plodova mora se postupati jako pažljivo u procjeni njegove zrelosti i načinu ubiranja, s ciljem dobivanja kvalitetnog eteričnog ulja.

Glavni kemijski sastojci: Za brojna ljekovita svojstva naranče zaslužna je moćna formula njezinih aktivnih sastojaka. Najvažnije aktivne sastojke narančina ulja čine spojevi limonen (85 – 96% ekstrakta) i mircen (0,5 – 3% ekstrakta). Limonen je snažan antioksidans koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala i upalne procese.

Zemlja podrijetla: Potječe iz Kine. Uzgaja se u Sjedinjenim Američkim Državama i Sredozemlju.

Naš izvor: Italija

Rok valjanosti: nakon otvaranja, čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu i potrošiti unutar vremenskog period od 12 mjeseci

Sigurnost: Ako se koristi za mješavine za masažu tijela, pričekati 12 sati prije izlaganja jakom UV zračenju ili suncu. Samo za vanjsku upotrebu. Ne koristiti nerazrijeđeno direktno na koži te izbjegavati kontakt s očima. Držati izvan dohvata djece. Ne koristiti eterična ulja kod djece mlađe od 5 godina i trudnica. Alergeni kao prirodni sastojci eteričnog ulja: Citral, Limonene, Linalool. Eterična ulja spadaju između ostalog i pod zakon o kemikalijama, te na sebi MORAJU imati piktograme opasnosti.

Možete ga pronaći u našim mirisnim kombinacijama: MAESTRAL, ARIA DALMATICA, PREVENTIVA DALMATICA

 

Izvori:

  • Hoare, J., Aromaterapija – Sveobuhvatni priručnik. Planetopija, 2010.
  • Jezdić, Z., Arhetipovi esencijalnih ulja. Aromavita, Zagreb, 2019.
  • Tisserand, R., Young, R. – Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Elsevier Health Sciences, London, United Kingdom, 2013.

Related posts

Na vrh
error: Sadržaj je zaštičen!
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
×

Kako Vam možemo pomoći?

×