No products in the cart.

Povežimo se s prirodom uz organska eterična ulja

Sve o eteričnim uljimaPovežimo se s prirodom uz organska eterična ulja

Piše: Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja

Moderan način života, stres na poslu i izazovi svakodnevice nerijetko nas odvajaju od prirode. Kad smo odvojeni od prirode, odvojeni smo od sebe („van sebe“ osjećaj), u stalnom osjećaju stresa koji ako potraje može narušiti psihofizičko zdravlje čovjeka.

Iako aromaterapija nije zamjena za konvencionalnu medicinu, primjena eteričnih ulja u svakodnevnom životu može imati važnu ulogu u očuvanju zdravlja svakog pojedinca. U vrijeme kad smo pojačano izloženi stresu i neizvjesnosti poznati mirisi eteričnih ulja mogu nam pružiti osjećaj sigurnosti, umiriti nas, poboljšati raspoloženje te ublažiti tjeskobu i stres. Dobra je stvar što ih možete koristiti bilo kad i bilo gdje. Dovoljno je već samo pomirisati određeno eterično ulje da bismo se osjećali bolje.

 

Esentiae = srž, esencija. Romantičari kažu da je eterično ulje „srž“, esencija odnosno duša biljke. Ono se nalazi u biljnim žlijezdama i služi biljci za komunikaciju s okolinom, za zaštitu od biljojeda i bolesti, čuvanje vlage, privlačenje kukaca. Na svoj osebujan način biljke „komuniciraju“ eteričnim uljima sa svijetom oko sebe. Ako su eterična ulja pravilno ekstrahirana iz biljke i k tome još i organska, dobijemo „živu“ esenciju koja će na sličan način pomoći čovjeku u komunikaciji s okolinom, očuvanju zdravlja i ljepote i psihofizičke ravnoteže.

Eterična ulja su mirisne, koncentrirane lako hlapive tekućine dobivene iz raznih dijelova biljke (cvijeta, lista, kore, stabljike, usplođa ili cijele biljke), najčešće parnom destilacijom ili tiještenjem. Način dobivanja ovisi o biljnom materijalu. Iako ih nazivamo uljima, riječ je o nemasnim ekstratkima.

 

Zanimljivo je da pravilna uporaba eteričnih ulja može biti vrlo jednostavna a učinkovita. Udisanjem, eterična ulja djeluju na centralni živčani sustav tj. putem olfaktornog sustava djeluju na limbički dio mozga, dio zadužen za emocije. Zanimljivo je da miris kao osjetilo prvi dolazi do mozga. Putem mirisa možemo kreirati određeno raspoloženje, ublažiti tjeskobu, stres i nesanicu. Ukoliko se pravilno odaberu, poštujući individualni pristup, indikacije i kontraindikacije, nemaju nuspojava niti izazivaju ovisnost.

Citrusi su najbolji za podizanje raspoloženja: slatka naranča, grejp, mandarina i limun. To su svježi, prepoznatljivi mirisi koje uglavnom svi vole. Slatka naranča podsjeća na blagdansko okupljanje obitelji, mandarina pokreće smijeh i radost, limun je odličan za učenje i vraćanje fokusa. Važno je napomenuti da pri odabiru eteričnih ulja dobro je dati prednost onima od biljaka iz organskog uzgoja, pogotovo kada je riječ o citrusima koji se dobivaju tiještenjem kore koja se kod konvencionalnog uzgoja prska pesticidima koji potom mogu završiti u bočici eteričnog ulja!

Prepuštanje mirisima eteričnih ulja i njihovim ljekovitim blagodatima, pravi je izbor za večernji ritual i opuštanje nakon napornog radnog dana. Vaš dom bit će ispunjen nježnim egzotičnim i energizirajućim mirisima koji će stvoriti ugodnu opuštajuću atmosferu, poboljšati raspoloženje, odagnati stres i olakšati san.

 

Koja nam eterična ulja mogu donijeti ugodno i opuštajuće raspoloženje?

BERGAMOT (Citrus bergamia): popravlja raspoloženje, jača samopouzdanje, uklanja strah

Antiseptik, antistresno djelovanje, jača samopouzdanje. Upotreba kod stresnih stanja, upala i crvenila kože.

Oprez, fotosenzibilno kada se nanosi na kožu!

 

LAVANDA (Lavandula angustifolia): balansira na svim razinama, opušta i umiruje

Djeluje spazmolitično, sedativno, analgetično i protuupalno. Lagano spušta krvni tlak. Koristi se za tretiranje nervoze, nesanice, depresije, grčeva mišića, visokog tlaka, upalnih procesa na koži, manjih opeklina.

Treba pripaziti kod osoba s jako niskim tlakom.

 

LITSEA (Litsea cubeba): Egzotična biljka divnog mirisa!

Djeluje protuupalno, fungicidno, spazmolitično. Koristi se za opuštanje, protiv stresa i nesanice. Koristi se i kod reumatoidnog artritisa u opuštajućim masažama, ali i kao repelent.

Koristiti uvijek razrijeđeno u biljnom ulju, niže koncentracije zbog mogućih iritacija na koži. Nije za trudnice niti djecu ispod 6 godina.

 

LIMUN (Citrus limon): Čisti zrak, osvježava, daje jasnoću misli

Djeluje kao antiseptik. Čuva stjenke kapilara, lagano potiče rad jetre. Koristi se kod dišnih infekcija, proširenih kapilara i dezinfekcije prostora. Razbuđuje i osvježava. Odlično ga je koristiti na radnom mjestu jer kreira ugodnu atmosferu i pomaže pri fokusu.

Pripaziti jer je fototoksičan i ne smije se koristiti na koži prije izlaska na sunce. U kozmetici se ne smije koristiti ako je koža oštećena.

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0