No products in the cart.

Osnove miješanja eteričnih ulja / 2. dio

DIY receptiOsnove miješanja eteričnih ulja / 2. dio

U drugom dijelu članka o osnovnim vještinama kombiniranja eteričnih ulja, naučit ćete konkretne korake kako odabrati i kombinirati mirise za savršen učinak i to u 5 važnih koraka.

5 koraka za kreiranje savršene mirisne mješavine

Kako biste započeli s miješanjem prirodnih eteričnih ulja, odaberite pet eteričnih ulja za koje mislite da bi kreirala ugodnu aromaterapijsku mješavinu. Budite kreativni, isprobajte sve što vam se sviđa i za početak ne brinite previše o kategorizaciji!

1. Korak – razmislite o svojim favoritima

Sjetite se koji vam mirisi prirodno odgovaraju. To će pomoći u odabiru eteričnih ulja za vašu osobnu mješavinu. Postavite si pitanja poput:

– Volim li miris neke specifične ljekovite biljke?

– Koji cvjetni mirisi me najviše privlače?

– Uživam li više u laganim citrusnim mirisima ili me privlače jači mirisi?

2. Korak – suzite izbor na najdraže mirise

Od svih mirisa za koje ste odlučili da vam se sviđaju, odaberite favorite. Unutar svake note odlučite o barem dva eterična ulja koja imaju prioritet nad drugima. Primjerice, ako ste odlučili da volite i eterično ulje limuna i naranče i grejpa, koja sva pripadaju u gornju notu, uzmite si vremena da odlučite koje vam najviše odgovara.

3. Korak – odredite jasan učinak koji želite postići mirisom

Razmislite o efektu kojeg želite postići korištenjem svoje mješavine eteričnih ulja. Želite li da ona na vas djeluje smirujuće i opuštajuće, da vam podiže raspoloženje, da vas puni energijom ili da vas uspavljuje? Želite li da vas podsjeća na ljetne uspomene ili na zimsko obiteljsko druženje? Odgovori na takva i slična pitanja dodatno pomažu pri odabiru eteričnih ulja, a učinak pojedinih ulja na raspoloženje dodatno istražite.

4. Korak – držite se omjera 50-30-20

Određivanje omjera mirisnih nota u mješavini može se činiti kao izazovan zadatak, ali preporučujemo da se za početak držite osnovnog omjera 50-30-20. To bi značilo da 50% mješavine čini gornja nota, 30% mješavine čini srednja nota i 20% mješavine čini donja nota. Primjerice, ako u difuzer dodajete 10 kapi ulja, stavite 2 kapi donje note, 3 kapi srednje note, 5 kapi gornje note, tim redoslijedom.

5. Korak – pričekajte da se mirisi povežu i testirajte rezultat

Nakon kreiranja mješavine, ostavite da stoji barem pola sata da se komponente različitih eteričnih ulja povežu i stvore cjelinu. Nakon toga provjerite još jednom jeste li zadovoljni s konačnim produktom.

Zapamtite, prilikom stvaranja savršene formulacije vaših mješavina, potrebno je razmišljati o intenzitetu pojedinog ulja i prema tome pronaći idealan balans kako eterična ulja intenzivnijeg mirisa ne bi previše dominirala.

 

Kako koristiti svoju aromaterapijsku mješavinu

Možete ih koristiti za inhalaciju pomoću difuzera, nebulizatora ili udisanjem preko maramice. Također ih možete dodati u svoje sapune, sredstva za čišćenje, izraditi osvježavajući sprej za prostor i tijelo ili pak napraviti prirodni parfem korištenjem mješavine s baznim uljem jojobe.

Upustite se u avanturu moderne aromaterapije i uživajte u kreativnom procesu izrade svojih osobnih mješavina!

U međuvremenu, u našoj ponudi možete pronaći gotove i savršeno izbalansirane mješavine organskih eteričnih ulja koje već imaju određenu namjenu s obzirom na efekt koji se želi postići. Zbog toga smatramo da su najbolja funkcionalna eterična ulja koja su harmonično kombinirana za ciljani učinak.

 

Prvi dio našeg bloga možete pogledati na linku

 

Sretno i zabavno miješanje!

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0