No products in the cart.

Osnove miješanja eteričnih ulja / 1. dio

Sve o eteričnim uljimaOsnove miješanja eteričnih ulja / 1. dio

Čudesno je kako eterična ulja mogu djelovati na naš organizam. Ona su naš veliki saveznik i podrška u svakodnevnom životu. Pomažu nam da se opustimo i unesemo vedrije raspoloženje. Isto tako, poznata je činjenica da mirise povezujemo s emocijama i sjećanjima. U nastavku saznajte što su mirisne note i koja eterična ulja spadaju u gornju, srednju i donju mirisnu notu.

Kako izmiješati vlastitu mirisnu kompoziciju

Kreiranjem vlastite mješavine prirodnih eteričnih ulja imamo mogućnost poticanja onih najljepših sjećanja i stvaranja aroma koje imaju mnoge pozitivne učinke na naše raspoloženje.

Svima vama koji ste novi entuzijasti za korištenje eteričnih ulja i aromaterapije u svakodnevnom životu, jedan od najboljih načina za započeti miješanje vlastitog mirisa je da prvo eksperimentirate s eteričnim uljima koja su vam se svidjela na prvu. Ovaj kreativan i zabavan proces je spoj umjetnosti i znanosti za kojeg je ipak potrebno nešto znanja i iskustva. S tim na umu, donosimo vam osnove miješanja eteričnih ulja i aromaterapije.

 

Individualan doživljaj mirisa

Svatko od nas je jedinstvena osoba stoga će se svaka osoba povezati drugačije s mirisima jer svaka aroma potiče drugačije uspomene. Kreiranje aromaterapeutskih mješavina je kreativna aktivnost, ali i osobna stvar radi čega je za početak bitno koristiti prirodna eterična ulja koja vi osobno preferirate i volite, a tek kasnije uključiti i ostala ulja u taj proces.

 

Prvi korak – prepoznavanje mirisnih nota u eteričnim uljima

Prva vještina koju trebate razviti je prepoznavanje mirisa. Stručnjaci za parfeme i aromaterapeuti kategoriziraju mirise prema komponentama ili u “mirisne note”.

Pojedino eterično ulje može se generalno kategorizirati u gornju, srednju ili donju notu. Važno je znati da ulja mogu imati pojedine komponente od svih triju nota no pojedinačna ulja se pretežno kategoriziraju prema svojoj dominantnoj noti. Prema tome, kada izrađujemo mješavine eteričnih ulja, biramo ulja iz pojedine kategorije kako bismo stvorili jedinstvenu sinergiju.

 

Svaka mješavina eteričnih ulja sastoji se od 3 glavne note

1) Gornja nota

Ovo je miris koji prvi dolazi do izražaja i često je glavna odlika ulja. Brzo ga primjećujemo. To su osvježavajući mirisi, ne traju dugo (brzo hlape) – osjećaju se 1-2 sata; važni jer su zaslužni za prvi utisak.

2) Srednja nota

Miris eteričnog ulja koje pripada srednjoj noti će trajati nešto duže od gornje note, obično sat ili dva. Ova nota se može nazivati i srcem arome mješavine eteričnih ulja. To su cvjetni i začinski mirisi koje “uzemljuju” gornje note (da bi se duže osjetile) te traju 3-4 sata; harmoniziraju.

3) Donja nota

Miris donje note se u mješavini eteričnih ulja pojavljuje dosta kasnije nego gornja i srednja nota. Ovo je nota koja mješavini daje moć dugotrajnog zadržavanja mirisa. Njen miris se može pojaviti tek nakon nekoliko sati ili čak cijelog dana. Eterična ulja koja pripadaju ovoj kategoriji imaju stabilniju kemijsku strukturu te na taj način povezuju laganije mirise u jednu cjelinu i usporavaju njihovo brzo isparavanje. Ova ulja daju identitet i snagu mješavini; prizemljuju; dugo traju na koži/u lampici/difuzeru pa ih možemo osjetiti čak do 2 dana. To su zemljani, duboki mirisi koji služe kao fiksativi u parfemima (pomažu da se gornja i donja nota duže osjete).

 

Podjela eteričnih ulja po mirisnim notama

Prirodna eterična ulja se obično dijele prema vrsti mirisa, odnosno u razne “obitelji”. Tako razlikujemo primjerice citrusna ulja, cvjetna ulja, herbalna ulja, drvenasta ulja, i slično. Kako biste lakše započeli s idejom o tome kakav miris želite kreirati, ovaj put ćemo razvrstati eterična ulja prema mirisnim notama.

Eterična ulja gornjih nota

– Citrusna eterična ulja: limunlimeta, mandarina, naranča, grejp, bergamot, petitgrain gorke naranče

– Herbalna eterična ulja: paprena metvica, kadulja

Eterična ulja srednjih nota

– Cvjetna eterična ulja: geranij, lavanda, litsea, palmarosa

– Herbalna eterična ulja: bosiljak, ružmarin, eukaliptus, čajevac, kajeput, ravensara, mirta

Eterična ulja donjih nota

– Cvjetna eterična ulja: ylang ylang, smilje

– Drvenasta eterična ulja: cedar, bijeli bor, vetiver, zimzelen

kako-kreirati-savrsenu-mjesavinu

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0