No products in the cart.

Organska vs. konvencionalna eterična ulja

Sve o eteričnim uljimaOrganska vs. konvencionalna eterična ulja

Kupujete li voće i povrće, vjerojatno tražite organsku opciju što je češće moguće. Trebate li raditi isto i kad su u pitanju vaša omiljena eterična ulja?
Ovo je vrlo važno pitanje kada razmišljate o kupnji eteričnih ulja, ponajprije zato što su eterična ulja izrazito koncentrirana. To povlači sljedeće pitanje – ako se koriste pesticidi na biljkama od kojih se proizvode ulja, znači li to da je i kemijsko opterećenje tih ulja visoko koncentrirano?

Općenito – organska i konvencionalna eterična ulja

Eterična se ulja općenito koriste u nekom obliku aromaterapije koja uključuje kontroliranu izloženost određenom mirisu u svrhu promicanja fizičkog, emotivnog i mentalnog zdravlja. Bez obzira na to jeste li tek početnik u upotrebi eteričnih ulja ili ih već dugo koristite, sigurno znate da možete birati između organskih i konvencionalnih eteričnih ulja. Iako obje vrste ulja imaju impresivne primjene i prednosti, mnogi ljudi s razlogom preferiraju organska eterična ulja nad konvencionalnim.

Kada govorimo o organskim eteričnim uljima, mislimo na eterična ulja proizvedena iz biljaka koje su uzgajane ili obrađivane prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji uz poštovanja organskih principa očuvanja kvalitete tla i minimaliziranja upotrebe sintetičkih postupaka. Dakle, da bi se eterično ulje moglo kategorizirati kao organsko, ono mora biti proizvedeno bez upotrebe ikakvih kemikalija. Izbjegavajući utjecaj bilo kakvog dodatnog materijala, organsko je eterično ulje stoga čisto i sastavom slično samoj biljci.

Konvencionalna se eterična ulja pak proizvode od biljaka uzgajana bez nadzora stručnih službi te postoji mogućnost da imaju i dodane kemijske komponente koje bi mogle štetno djelovati na zdravlje.

 

Što su organska eterična ulja?

Organska eterična ulja su čiste botaničke esencije koje se stvaraju potpuno organskim tehnikama. Koriste se u aromaterapiji kao pripomoć u prevenciji ili liječenju određenih bolesti, a uz to donose i širok i raznolik raspon drugih blagodati.

Bilje korišteno za eterična ulja nije tretirano nikakvim pesticidima ili umjetnim gnojivima. Postupci koji se koriste za dobivanje eteričnog ulja su destilacija vodenom parom ili hladno prešanje. Mnogi korisnici eteričnih ulja žele što čišći, ako ne i najčišći, oblik biljnih esencija, a organska eterična ulja im upravo to mogu pružiti.

 

Prednosti uporabe organskih eteričnih ulja

Prednosti i koristi organskih eteričnih ulja razlikuju se ovisno o tome koje eterično ulje ili mješavinu ulja koristite.

Organska se eterična ulja prije svega koriste u aromaterapiji. Široko govoreći, organska su eterična ulja vrlo tražena zbog mogućnosti liječenja stresa koji je jedan od najvećih čimbenika mnogih bolesti u ljudi. Za one koji se žele fokusirati na posao ili trebaju pomoć oko učenja, eterična ulja poput geranija, ružmarina, eukaliptusa i eteričnih ulja citrusa mogu pomoći osvježiti vaš um i tijelo te pročistiti misli. U današnje nam vrijeme pak prijeti opasnost od virusa i mnogih respiratornih bolesti, a organska eterična ulja nam i tu priskaču u pomoć svojim djelovanjem. U borbi protiv respiratornih i virusnih bolesti najbolji su „pomoćnici“  organsko eterično ulje ravensara, paprena metvica, eukaliptus globulus i eukaliptus radiata. Eterična se ulja mogu koristiti i kao antidepresivni tretman, posebice ulje bergamota, bosiljka i lavande. Nadalje, dobra su pripomoć u smirivanju, za što su savršena eterična ulja lavande i ylang ylanga.

Da biste bili sigurno kako je vaše ulje organsko, provjerite na ambalaži piše li botaničko ime biljke od koje je eterično ulje proizvedeno, sadržava li ambalaža ostale podatke o biljci poput načina uzgoja, zemlje porijekla i dijela biljke koji se koristi za dobivanje ulja. Provjerite svakako postoji li certifikat koji potvrđuje kvalitetu eteričnoga ulja.

 

Što su konvencionalna eterična ulja?

Konvencionalna eterična ulja su ulja dobivena iz biljaka uzgojenih bez nadzora eko stručnih služba koja kontroliraju da li su korištena dodatna kemijska sredstva prilikom uzgoja biljke. S obzirom na to da su eterična ulja vrlo koncentrirana smjesa, važno je paziti što u toj smjesi dobivate. Naravno, cilj je dobiti što više aktivnih sastojaka, a što manje štetnih. To ne mora značiti da ćete u konvencionalnim uljima dobiti i pesticide. Naime, kod ulja dobivenih destilacijom vodene pare, velike molekule većine pesticida ne mogu preživjeti paru s obzirom na to da ona može nositi samo sitne čestice. Ipak, to nije slučaj s eteričnim uljima citrusa. Agrumi nisu prirodno otporni na štetnike pa se konvencionalni usjevi uvijek prskaju pesticidima. Problem nastaje u proizvodnji ulja. Citrusna se ulja proizvode hladnim prešanjem kore gdje se ulja istiskuju iz biljke, umjesto da se destiliraju parom. Takav postupak omogućuje pesticidima iz kore agruma da završe u vašim eteričnim uljima.

 

Organska vs. konvencionalna

Da rezimiramo, u organskim eteričnim uljima najčešće nema štetnih sastojaka ili je njihov udio minimalan, dok je udio aktivnih tvari veći, s obzirom na to da je slično izvornoj biljci. Samim time, terapeutski je učinak ovakvih ulja jači. Zbog ekološkog uzgoja biljaka potrebnih za proizvodnju ulja, kupovinom organskih eteričnih ulja čuvamo vlastito zdravlje, ali i okoliš i prirodne resurse.

U konvencionalnim uljima možemo pronaći ostatke pesticida, herbicida i ostalih kemikalija, što ne samo da narušava naše zdravlje, već može kobno završiti po okoliš ako nepravilno zbrinemo ostatke proizvoda. Također, u većini slučajeva, udio aktivnih tvari je manji, a samim time je slabiji i željeni aromaterapeutski učinak.

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0