No products in the cart.

Održivost bioraznolikosti Dalmacije, jadranske obale i otoka

Sve o eteričnim uljimaOdrživost bioraznolikosti Dalmacije, jadranske obale i otoka

Ljepotu jadranske obale i Dalmacije doživjeli su mnogi, ali većini možda nije poznato bogatstvo i jedinstvenost ljekovitog bilja tog područja.

 

Stručnjaci, uglavnom botaničari, ocjenjuju kako bi dalmatinski krajobrazi bili još bogatiji autohtonim ukrasnim, ljekovitim i začinskim biljem da nije uništeno, djelomice i nestalo iz svog staništa, nebrigom čovjeka i posljedicama njegova djelovanja.

Djelujući u takvom okruženju, proizvodeći ekološko ljekovito bilje i ekološko eterično ulje, sretni smo što još uvijek postoje mjesta na ovom planetu, koja su sačuvana, izvorna, ekološki zaštićena. Isto tako, većina nas nije ni svjesna našeg prirodnog blaga koje raste po Dalmaciji i njene iskonske ljepote i prirodnosti.

Često se susrećemo s pojmom održivosti, te se postavlja pitanje kako osigurati održivost ljekovitog bilja Dalmacije i općenito jadranske obale i otoka? Svaki pojedinac i poslovni subjekt koji živi, odmara se ili obavlja poslovnu aktivnost na tom području, više ne može imati izgovor da održivost nije njegova „tema“. Poduzimanje konkretnih akcija u cilju zaštite te ljepote, njegove održivosti, zadatak je svih nas.

 

Sagledavanjem načina kako druge zemlje pristupaju zaštiti svojih ljekovitih biljnih vrsta, dolazimo do zaključka da se njihova održivost u Dalmaciji može ostvariti djelovanjem na dvije razine:

– Pravilnim i odgovornim sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja

– Poticanjem plantažnog uzgoja ljekovitog bilja uvažavajući ekološke principe uzgoja

Da bi se postigla adekvatna održivost određene botaničke vrste ljekovitog bilja, svakako je poželjno da se kombiniraju navedeni pristupi.

 

Pravilno sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja

Šetati poljima, šumama i stazama u prirodi i sakupljati ljekovito bilje zvuči stvarno romantično, ali postoji nekoliko važnih stvari kojih treba biti svjestan prilikom sakupljanja.

Način ubiranja: Pri sakupljanju biljaka treba se isključivo služiti rezanjem, a ne čupanjem. Rezanjem potičemo daljnji rast biljke, dok se čupanjem uništava stanište biljke i samim time dovodimo u opasnost opstojnost iste na tom području.

Legalnost: U većini zemalja u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj protuzakonito je prikupljati ljekovito bilje bez dopuštenja vlasnika zemljišta. bilo da se radi o privatnom zemljištu ili onome kojim upravljaju Hrvatske šume. Također, zabranjeno je sakupljanje ljekovitog bilja u nacionalnim parkovima ili sakupljanje zaštićenih i ugroženih vrsta.

Tijekom procesa komercijalnog ubiranja ljekovitog bilja iz prirode, važno je postupati odgovorno uvažavajući navedene smjernice te se kontinuirano educirati o načinu ubiranja.

 

Plantažni uzgoj ljekovitog bilja

Prerađivačke industrije, čiji se krajnji proizvodi temelje na ljekovitom i aromatičnom bilju, potakle su veliko zanimanje za njihov plantažni uzgoj kao alternativu samoniklom bilju. Plantažnim uzgojem osigurava se ljekovito bilje ujednačene kvalitete i kvantitete te ekonomična proizvodnja i održivost vrste.

Usmjerenim uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja smanjuje se nekontrolirana berba samoniklog bilja i time sprečava njegovo izumiranje. S obzirom na potrebe svjetskog, posebice razvijenog zapadnog tržišta, proizvodnja ekološkog ljekovitog bilja treba biti prioritet.

Stoga smo već od 2011. godine pokrenuli projekt održivosti ljekovitog bilja, podizanjem nasada ekološkog ljekovitog bilja, certificiranog od strane Hrvatskih certifikacijskih organizacija i na taj način dali svoj doprinos zdravom i sigurnom okruženju koji je osnovni preduvjet održivosti pojedine biljne vrste i cjelokupnog područja Dalmacije.

Brinimo o ljekovitom bilju Dalmacije, ponašajmo se odgovorno prema ubiranju istog iz prirode te potaknimo ekološki, a ne konvencionalni uzgoj. Sakupljanje bilja je održiv i ekološki prihvatljiv odnos s prirodom, a prilikom branja važno je ostaviti mu mogućnost rasta i razmnožavanja.

Čuvajmo prirodna staništa za sebe i buduće generacije.

Related posts

Back to top
Košarica0
There are no products in the cart!
Nastavi kupnju
0