No products in the cart.

Najčešća pitanja

Ulja, difuzori i nebulizatori

Odgovaramo na

Vaša pitanja

Ovdje možete pronaći odgovore na najčešća pitanja vezana za eterična ulja i difuzore.

Eterična ulja

1. Što su eterična ulja?

Eterična su ulja hlapljive aromatične tekućine izvučene iz biljaka destilacijom vodene pare ili, u slučaju agruma, hlaydnim prešanjem (tiještenjem) kore kako bi se dobio svjež miris citrusa. Iako se nazivaju uljima, ona su zapravo sitne hlapljive molekule koje se nalaze u sićušnim porama biljaka. Eterična ulja mogu se izvlačiti iz lišća, stabljika, korijenja, kora i cvjetova raznolikih biljaka. Osim ugodna mirisa, eterična ulja imaju i terapeutsko djelovanje. 

2. Jesu li vaša eterična ulja 100% čista?

Naša eterična ulja su 100% čista i prirodna. U našoj dugogodišnjoj praksi proizvodne eteričnih ulja pridržavamo se najviših standarda kvalitete, čistoće i sigurnosti. Na isti način vršimo i izbor ostalih eteričnih ulja koja se ne proizvode u našoj destileriji. Na tržištu izabiremo isključivo provjerene i renomirane dobavljače eteričnih ulja.

3. Što znači da su eterična ulja organska?

Organska eterična ulja dobivena su od biljaka uzgojenih organskim načinom poljoprivrede. Kod takvog načina uzgoja, nema primjene umjetnih gnojiva ni pesticida. Osim što to pomaže pri očuvanju prirode, isto tako podiže kvalitetu proizvoda i sigurnost njegova korištenja jer u njemu nema ostataka pesticida, što je posebno važno kod eteričnih ulja dobivenih metodom tiještenja (citrusi). Rast biljke prilikom uzgoja nije ubrzan dodatnim kemikalijama što znači da od nje dobivamo samo ono najbolje iz prirode. Organska kvaliteta svih naših eteričnih ulja je potvrđena i ECOCERT certifikatima.

4. Što sve utječe na kvalitetu eteričnih ulja?

Nekoliko je faktora koji utječu na kvalitetu eteričnih ulja: porijeklo, dio biljke koji se koristi za izradu eteričnog ulja, klima na području uzgoja biljke, tehnika kultivacije i vrijeme ubiranja biljke, način proizvodnje eteričnog ulja, način i dužina skladištenja nakon proizvodnje.

5. Kako prepoznati kvalitetno eterično ulje?

Na deklaraciji eteričnog ulja mora biti naveden kemijski sastav, zemlja porijekla, način proizvodnje, rok trajanja, znakovi opasnosti i jedna od najbitnijih stvari – kemotip. Određene biljke istog botaničkog porijekla imaju različit kemijski sastav eteričnog ulja, ovisno o geografskom području na kojemu rastu. Samim time, njihova eterična ulja mogu imati drugačije djelovanje. Poznavanje kemotipa pomaže u sigurnoj i pravilnoj upotrebi eteričnog ulja, a obično je naveden odmah uz naziv ulja. Potrebno je obratiti pažnju, posebno kad je u pitanju eterično ulje ružmarina, timijana i eukaliptusa.

6. Kako ispravno čuvati eterična ulja?

Eterično ulje treba se čuvati dalje od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline, po mogućnosti u čvrsto zatvorenim bočicama od tamnoga stakla ili nehrđajućeg čelika. Crnogorična i citrusna eterična ulja preporučljivo je držati na hladnijem mjestu kako bi se miris što duže očuvao. U tom slučaju, pronađite suho mjesto u svom hladnjaku te ih odijelite od ostalih namirnica u zasebnu kutiju kako im svjetlost, zrak, vlaga i mirisi namirnica ne bi naštetili. Ulje je najbolje što manje izlagati zraku jer pretjerano otvaranje bočice ubrzava njegovu oksidaciju.

7. Koje je porijeklo vaših eteričnih ulja?

Eterična ulja koja nije moguće proizvesti u Hrvatskoj uvozimo iz više od 20 zemalja diljem svijeta. Odabiremo isključivo provjerene dobavljače čiji su proizvodi označeni ECOCERT certifikatom.

8. Mogu li se eterična ulja nanositi direktno na kožu?

Eterična su ulja vrlo snažni i koncentrirani ekstrakti dobiveni iz biljaka i ne preporuča ih se koristiti direktno na koži. Bez obzira na to koriste li se za aromaterapiju ili prirodnu parfumeriju, ti se ekstrakti moraju koristiti s puno opreza. Upotreba nerazrijeđenih eteričnih ulja na koži može dovesti do osjetljivosti i iritacije. Ne samo da su razrijeđena eterična ulja sigurnija za upotrebu, dugim promatranjem je primijećeno da je djelovanje eteričnih ulja aktivnije u niskim koncentracijama. Iznimka tome su eterično ulje lavande, prave i eterično ulje čajevca koja su dovoljno blaga da se u određenim situacijama mogu staviti direktno na kožu u vrlo malim količinama (1 kap).

9. Jesu li eterična ulja sigurna za oralnu konzumaciju?

Unatoč kvaliteti i terapeutskom učinku, eterična ulja nisu sigurna za oralnu upotrebu. Postoje rizici oštećenja probavnog sustava radi visoke koncentracije određenih kemijskih spojeva koji su prirodne sastavnice eteričnih ulja.

10. Jesu li eterična ulja sigurna za primjenu kod djece?

Zbog svoje male veličine i dobi, djeca mogu biti posebno osjetljiva na učinke eteričnih ulja pa je stoga vrlo važno u potpunosti znati učinke njihove upotrebe, pozitivne i negativne. Eterična ulja treba tretirati kao potencijalno opasne tvari i čuvati ih izvan dosega djece. Odlučite li koristiti ulja sa svojom djecom, imajte na umu da određeno ulje može djelovati jače na njih nego što je to slučaj kod odrasle osobe. Pomno istražite moguće učinke bilo kojeg  eteričnog ulja prije upotrebe i obavezno testirajte s malom količinom ulja. Nerazrijeđena eterična ulja treba u potpunosti izbjegavati na koži djece mlađe od dvije godine jer je njihova koža vrlo nježna i propusna. Za onu djecu stariju od dvije godine, neka je ulja sigurno koristiti u obliku maglice u difuzoru ili nebulizatoru. Doziranje treba biti približno 1/3 do 1/2 doze za odrasle. Za malu djecu preporučamo eterično ulje mandarine, crvene i eterično ulje eukaliptus radiata.

11. Mogu li se eterična ulja koristiti u prostoru s kućnim ljubimcima?

Većina eteričnih ulja je sigurna za korištenje u difuzoru u prostorijama u kojima obitavaju kućni ljubimci. Kad su mačke u pitanju, potrebno je biti oprezniji radi njihove osjetljivosti na bolesti jetre – potrebno je koristiti manju količinu eteričnih ulja ili ih raspršivati u prostorijama u kojima mačke ne borave. Potrebno je paziti da ljubimcima eterično ulje ne dođe u direktan dodir s krznom kako ga ne bi unijeli u organizam oralnim putem. Eterična ulja ylang ylang, eukaliptus limunski, grejp, naranča, bergamot i čajevac se trebaju koristiti u manjim količinama u blizini ljubimaca radi snažnog mirisa. Predlažemo i konzultacije s veterinarom za detaljnije informacije.

12. Jesu li eterična ulja sigurna za upotrebu tijekom trudnoće?

Neka eterična ulja možete koristiti tijekom trudnoće, ali u manjim količinama. Eterična ulja koja su sigurna za primjenu su eterično ulje lavande, kamilice, mandarine i geranija. U uljnim mješavinama možete staviti najviše 1% eteričnih ulja, a za primjenu u difuzoru smanjite uobičajeni broj kapi. Eterična ulja ni u kojem slučaju nemojte koristiti direktno na koži. Predlažemo konzultacije s doktorom za sve detaljnije informacije.

13. Koji je rok trajanja eteričnih ulja?

Na održivost, odnosno na rok trajanja eteričnoga ulja utječe nekoliko čimbenika, uključujući vrstu biljke, datum destilacije ili hladnog prešanja te rukovanje i skladištenje (naše i Vaše). Okvirni rokovi trajanja je 1-2 godine za citrusna i crnogorična ulja te 2-3 godine za sve ostale vrste eteričnih ulja.

Difuzori i nebulizatori

1. Koja je razlika između difuzora i nebulizatora?

Kod korištenja difuzora, eterična ulja se kapaju u vodu, a difuzor ih raspršuje u obliku vodene pare pa se pritom pred ovlaživanja zraka postiže i efekt ugodnijeg raspoloženja. Difuzor ne zagrijava eterično ulje čime se zadržavaju osnovne karakteristike i ljekovitost. Nebulizatori raspršuju čista eterična ulja izravno iz njihovih bočica u izuzetno sitnim molekulama zbog čega se eterično ulje duže zadržava u zraku.

2. Kako se koristi USB nebulizator Bulia?

USB nebulizator Bulia se koristi na način da se bočica eteričnog ulja spoji s uređajem koji se zatim preko USB nastavka priključi u laptop, auto ili adapter. Nije potrebno micati kapalicu s bočice eteričnog ulja. Možete birati između dvije razine raspršivanja – ispuštanje 3 mlaza eteričnih ulja svakih 10 minuta ili svakih 20 minuta. Preporučamo korištenje isključivo čistih i prirodnih eteričnih ulja.

3. Kako se koristi bežični nebulizator Lilia?

Bežični nebulizator Lilia se koristi na način da se bočica eteričnog ulja spoji na vrh uređaja, a zatim poklopi s poklopcem. Nije potrebno micati kapalicu s bočice eteričnog ulja. Uređaj dolazi zajedno s baterijom na punjenje i bazom za napajanje i potrebno ga je puniti 2 sata nakon što se baterija isprazni. Možete birati između dvije razine raspršivanja – ispuštanje 9 mlazova eteričnog ulja prilikom prvog pritiska, zatim 3 mlaza svakih 5 minuta s automatskim gašenjem nakon 2 sata rada ili  ispuštanje 9 mlazova eteričnog ulja prilikom prvog pritiska, zatim 3 mlaza svakih 10 minuta s automatskim gašenjem nakon 4 sata rada. Preporučamo korištenje isključivo čistih i prirodnih eteričnih ulja.

4. Kako se koristi difuzor Omelia?

U spremnik difuzora je potrebno uliti 100 ml destilirane vode i nakapati eterična ulja po želji. Nakon toga je potrebno poklopiti spremnik i staviti poklopac uređaja. Možete birati između dva načina raspršivanja – kontinuirani rad ili intervalni rad svakih 30 sekundi. Možete birati i između dva načina rada svjetlosti – automatska promjena boje ili ručni odabir željene boje. Opremljen je posudom za vodu volumena 1 dcl, a za sigurnost se brine automatsko isključivanje uređaja kad se spremnik s vodom isprazni.

5. Kako se koristi difuzor Casa?

U spremnik difuzora je potrebno uliti 100 ml destilirane vode i nakapati eterična ulja po želji. Nakon toga je potrebno poklopiti spremnik i staviti poklopac uređaja. Možete birati između dva načina raspršivanja – kontinuirani rad ili intervalni rad svakih 30 sekundi uz automatsko isključivanje nakon 3 sata rada. Opremljen je posudom za vodu volumena 1 dcl, a za sigurnost se brine automatsko isključivanje uređaja kad se spremnik s vodom isprazni.

6. Kako se uređaji pravilno čiste?

Kad je difuzor u pitanju, unutarnji dio spremnika se ispire s običnom ili destiliranom vodom i može se i prebrisati sa papirnatim ručnikom. Metalna pločica na kojoj se odvija difuzija se čisti na način da se stavi malo alkohola na štapić za uho i skine se kamenac u slučaju da se nakupio. Vanjski porculanski dio difuzora se ispire običnom vodom i ostavlja se da se osuši, bez brisanja krpom ili papirnatim ručnikom. Kod nebulizatora, poželjno je također čistiti pločicu kroz koju prolazi ulje štapićem za uho i alkoholom. Unutarnji dio gdje dolazi bočica eteričnog ulja potrebno je prebrisati papirnatim ručnikom prilikom svakog mijenjanja ulja.

7. Koliki prostor pokriva rad difuzora?

Rad difuzora pokriva do 60 kvadratnih metara prostora.

8. Imaju li uređaji garanciju?

Nebulizatori Bulia i Lilia te Omelia difuzor imaju garanciju u trajanju od 5 godina. Casa difuzori imaju garanciju u trajanju od 2 godine.

Vaša narudžba se pakira i šalje idući radni dan nakon što ste ju kreirali na našem web shopu. Ukoliko nam narudžba stigne prije 12h, pakira se i šalje isti dan.

Prosječno vrijeme dostave je 1-3 radna dana. Isporuka se vrši radnim danom od 8-16h.

Trenutno dostavljamo na području Republike Hrvatske.

Kupac ima pravo na prigovor i povrat robe u slučaju isporuke robe kojoj je istekao rok trajanja ili isporuke robe s greškom ili oštećenjem koje nije nastalo u transportu. Ne odobravamo povrate korištenih, a ispravnih proizvoda.

Rok za podnošenje reklamacije je 8 dana od primitka paketa.

U slučaju zahtijeva za povratom robe iz opravdanih razloga, kupac je dužan uputiti pisani prigovor putem emaila na contact@bioeterica.hr ili putem pošte na adresu Bioeterica d.o.o., Franje Hermana 17i, 10000 Zagreb.

Naši proizvodi nisu testirani na životinjama. Sva eterična ulja su 100% prirodnog porijekla, dobivena iz kontroliranog organskog uzgoja biljaka.

Svi oni koji se profesionalno bave aromaterapijom, masažom ili bilo kakvom djelatnošću u kojoj koriste eterična ulja mogu se uključiti u naš Pro membership program i ostvariti 25% popusta na sva eterična ulja i mješavine. Detalje možete pogledati ovdje.

Naša prodavaonica nalazi se na adresi Gradišćanska ulica 30, Zagreb. Ovdje možete pogledati cijeli asortiman i pitati nas za savjete. Naše proizvode također možete pronaći i u odabranim ljekarnama. Popis prodajnih mjesta pronađite ovdje.

Ukoliko ste već dovršili svoju narudžbu, a htjeli biste ju izmijeniti, možete nas kontaktirati do idućeg radnog dana do 12h na contact@bioeterica.hr i napisati nam što biste htjeli promijeniti. Također, na našem webu i facebook stranici možete pronaći broj na koji nas možete nazvati.

Ponekad uz narudžbu šaljemo uzorke ulja na poklon. Ukoliko ste iznimno zainteresirani za određeno ulje, kontaktirajte nas pa možemo dogovoriti da vam pošaljemo uzorak po izboru uz narudžbu. Uzorak ne može biti veći od 2 ml.

Back to top
Košarica0
There are no products in the cart!
Nastavi kupnju
0