No products in the cart.

Mirta – Zaboravljeno blago Mediterana

Dišne tegobeMirta – Zaboravljeno blago Mediterana

Dođete li u Dalmaciju tijekom kasnog proljeća ili ranog ljeta, naići ćete na impresivne zelene grmove prepune bijelih cvjetova, opojna a opet iznimno ugodna i osvježavajućeg mirisa. To je mirta (Myrtus communis L., Myratceae), biljka tipična za cijeli Mediteran.

Mirta je biljka koja simbolizira ljubav, ljepotu, mir i čistoću. Prije nego što je došla u modernu kozmetiku, neko vrijeme uživala je božanski status – probirljiva Afrodita, božica ljepote, od svih je biljaka odabrala samo dvije: ružu i mirtu. Završiti u istom košu s ružom, na samom tronu Olimpa, nije mali podvig, pa se toga sjetila i moderna industrija.

Mirtu su žrtvovali Veneri u stara vremena, pa su čitava polja mirisne mirte uzgajali oko hramova. Mirta simbolizira časnu pobjedu i uplitali su je u lovorove vijence na starim Olimpijadama.

Eterično ulje mirte poznato još kao „anđeoska voda“, koristi se u proizvodnji parfema i u medicinske svrhe. Vrlo je ugodnog mirisa, po svježim listovima mirte, osvježavajućeg karaktera.

Eterično ulje mirte djeluje stimulirajuće na nervni sustav, bistri um, otklanja mentalni umor.

Stanište i rasprostranjenost: Mirta je podrijetlom s jugoistočnog Sredozemlja. Mirta kemotip cineol još se naziva i zelena mirta zbog vrlo blijede plavo zelene boje eteričnog ulja. Dolazi nam uglavnom s Korzike, jer su talijanske, afričke i dalmatinske mirte mahom drugi kemotip, kemotip mirtenil-acetat.

Postupak dobivanja eteričnog ulja: Parna destilacija i koriste se listovi. Za 1 kg eteričnog ulja potrebno je oko 800 kg listova.

Naš izvor: Francuska ORGANSKA kvaliteta – u proizvodnji naših mirisnih kombinacija koristimo kemotip cineol

Rok valjanosti: nakon otvaranja, čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu i potrošiti unutar vremenskog perioda od 12 mjeseci

Sigurnost: Ako se koristi za mješavine za masažu tijela, pričekati 12 sati prije izlaganja jakom UV zračenju ili suncu. Samo za vanjsku upotrebu. Ne koristiti nerazrijeđeno direktno na koži te izbjegavati kontakt s očima. Držati izvan dohvata djece. Ne koristiti eterična ulja kod djece mlađe od 5 godina i trudnica. Alergeni kao prirodni sastojci eteričnog ulja: LINALOOL, ESTRAGOLE METHYL EUGENOL, GERANIOL. Eterična ulja spadaju između ostalog i pod zakon o kemikalijama, te na sebi MORAJU imati piktograme opasnosti.

Možete ga pronaći u našim mirisnim kombinacijama eteričnih ulja: BURIN, TRAMONTANA

Izvori:

  • Hoare, J., Aromaterapija – Sveobuhvatni priručnik. Planetopija, 2010.
  • Jezdić, Z., Arhetipovi esencijalnih ulja. Aromavita, Zagreb, 2019.
  • Tisserand, R., Young, R. – Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Elsevier Health Sciences, London, United Kingdom, 2013.

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0