No products in the cart.

Mirisi s putovanja – moja uspomena

Sve o eteričnim uljimaMirisi s putovanja – moja uspomena

Piše: Nevena Rendeli

 

Sigurno ste, barem jednom negdje otputovali i toliko se oduševili mirisima koji su vas okružili da biste ih najradije ponijeli sa sobom kući zatvorene u nekoj bočici. Posljednje takvo putovanje čiji miris još uvijek pamtim je road trip po Amalfi obali u južnoj Italiji. Godinama sam gledala fotografije tih šarenih gradića na liticama koji se naginju iznad tirkiznog mora i sanjala o posjetu jugu Italije. Prilika mi se pružila prije dvije godine i odabrala sam proljeće kao idealno doba jer sam se posebno veselila bujanju prirode i mirisima koje sam očekivala. I nisu me razočarali. Positano, Amalfi, Sorrento, Ravello i posebice otok Capri divni su kao na fotografijama.

No ono što me posebno veselilo je taj prepoznatljivi miris južne Italije koji me još dugo te godine pratio. Amalfi obala poznata je po posebnoj vrsti limuna koja, kažu oni, uspijeva samo tamo (što je najbolje kupili smo i jednu sadnicu i presadili je u Dalmaciji i ove godine dala je prve plodove) i koji raste svuda okolo, iznad i u gradićima, pa na primjer stablo limuna cvate nasred glavnog trga u Positanu.

mirisi-putovanja

Mirisi Caprija

Otok Capri još je posebnija priča, nadaleko poznat kao otok slavnih i bogatih postao je brand sam po sebi. Nekad malo ribarsko mjesto poznato po svojoj ljepoti još iz rimskog doba, 1950-ih isprofiliralo se kao raj za svjetski jet-set. Danas na Capriju gotovo da nema nekog poznatog dizajnera koji na popularnoj šetnjici nema svoju trgovinu. Ovdje su i neki od najpoznatijih svjetskih hotela kao i restorani s Michelinovim zvjezdicama a cijene su odavno otišle u nebesa.

No ono što me posebno oduševilo je način na koji Talijani koriste brand Caprija u turizmu. Na svakom uglu mogu se kupiti haljinice s uzorkom limuna, tzv. Capri hlače ili ručno rađene sandale koje je proslavila Jackie Kennedy 60-ih godina prošlog stoljeća. No najbolja čuvana tajna Caprija su mirisi koji vas okružuju u predivnim vrtovima iznad mora a kako biste i njih mogli ponijeti kući tu je legendarna parfumerija Carthusia.

Legenda kaže da je jedan svećenik davne 1380. godine u samostanu Carthusian, uoči dolaska kraljice Joanne od Napulja, ubrao buket najljepšeg cvijeća i stavio ga u vazu. Nakon tri dana, mirisna je kompozicija bila jednako jaka te je postala baza za današnji Garofilium Silvestre Caprese. Bio je to prvi parfem s Caprija. [/vc_column_text][vc_column_text]Danas je najpoznatiji sastojak ove parfemske kuće limun i možete kupiti gotovo sve, od kreme, preko sapuna do parfema na bazi limuna. Doduše, za to ćete morati iskeširati pravo malo bogatstvo ali kad ste na Capriju i kava koju vam naplate 20 eura ima poseban okus zbog ljepote koja vas okružuje i dobrog brandinga. Uglavnom, milijuni turista koji ga posjećuju svake godine se ne žale, dapače traže samo još. Gužve su ono što me tamo smetalo ali to je opet drugi par rukava.

Hrvatske mirisne oaze

I tada sam se pitala kako je moguće da jedan Vis nije na isti način iskoristio miris naranče pa i limuna, jedan Hvar miris lavande, Dalmatinska zagora miris smilja ili Istra miris ružmarina. Nedavno sam boravila u Dalmaciji i oduševila se mirisima ljekovitog bilja u cvatu. Ljeti je taj miris posebno intenzivan i uvijek pomislim kako bi bilo divno kad bih ga samo mogla ponijeti kući.

Zar ne bi bilo divno da kad odsjedate u nekom hotelu, osim usluge i lijepog uređenja, pamtite i poseban miris koji vas je okruživao?

Uz sva bogatstva i ljepote koje naša obala ima nedostaje samo taj jedan potez čarobnim štapićem koji nas može odvesti u nepregledna polja mašte čak i kad se vratimo s mjesta na kojima smo tako uživali. Možda baš ovo ljeto, u kojem će, kako stvari stoje izostati gužve na koje smo navikli, probajte istražiti mirisno područje u kojemu boravite. Mirisi ljekovitog bilja mogli bi vam ostati u sjećanju kao meni mirisi Amalfija.

Jer lijepe uspomene su ono što pamtimo, a mirisi, kažu znanstvenici, u nama bude najdublje osjećaje i najbrži su put ka sreći.

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0