Eterično ulje limuna koje koristimo u našim mirisnim kombinacijama je dobiveno hladnim prešanjem limunove kore.

Svježe je arome koja je blago slatka i odlična je za stvaranje sretnih vibracija.

U mirisnim kombinacijama eteričnih ulja za difuzore, koristimo ga često s ružmarinom ili drugim citrusima te nam to donosi ugođaj i doživljaj ugodih trenutaka i opuštanja dok sjedimo u hladu dvorišta kamene kuće negdje u Dalmaciji (Koji san, zar ne?).

Limun se iznimno cijeni kao univerzalni lijek za sva infektivna stanja. Stimulira također naše tjelesne sustave i potiče pozitivne emocije. Njegov miris je pravo rješenje za povećanje koncentracije i budnost te pomaže kod učenja i boljeg pamćenja. Čisti zrak – odličan je za uklanjanje loših mirisa u zraku.

Energija eteričnog ulja: razvoj inteligencije i učenje, jača um i duh, iscjeljuje mentalne blokade

Botančka porodica: Ruaceae

Postupak dobivanja eteričnog ulja: Hladno tiještenje vanjskih dijelova svježe kore

Glavni kemijski sastojci: Limonen (oko 70%)

Zemlja podrijetla: Potječe iz Azije, ali dobro uspijeva na Sredozemlju. Raste i u Kaliforniji te na Floridi.

Naš izvor: Italija

Intenzitet mirisa: Srednji do jak

Parfemska nota: gornja

Mirisna nota: citrusi

Rok valjanosti: nakon otvaranja, čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu i potrošiti unutar vremenskog period od 12 mjeseci

Sigurnost: Ako se koristi za mješavine za masažu tijela, pričekati 12 sati prije izlaganja jakom UV zračenju ili suncu. Samo za vanjsku upotrebu. Ne koristiti nerazrijeđeno direktno na koži te izbjegavati kontakt s očima. Držati izvan dohvata djece. Ne koristiti eterična ulja kod djece mlađe od 5 godina i trudnica.  Alergeni kao prirodni sastojci eteričnog ulja: Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene and Linalool. Eterična ulja spadaju između ostalog i pod zakon o kemikalijama, te na sebi MORAJU imati piktograme opasnosti.

Izvori:

  • Hoare, J., Aromaterapija – Sveobuhvatni priručnik. Planetopija, 2010.
  • Jezdić, Z., Arhetipovi esencijalnih ulja. Aromavita, Zagreb, 2019.
  • Tisserand, R., Young, R. – Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Elsevier Health Sciences, London, United Kingdom, 2013.