No products in the cart.

Kako vratiti osjet mirisa uz pomoć eteričnih ulja?

Dišne tegobeKako vratiti osjet mirisa uz pomoć eteričnih ulja?

Osjet mirisa stvara jedinstvenu vezu između naše okoline i našeg mozga i uvelike utječe na percepciju svijeta oko nas. Iako možda o tome ne razmišljamo svjesno, u puno situacija koje definiraju kvalitetu života oslanjamo se upravo na naš osjet mirisa. Primjerice, pozitivne mirise uvijek vežemo za lijepa sjećanja, opuštajuće trenutke, nova iskustva i voljene osobe.

Miris je oduvijek imao ulogu u ljudskim životima pa su tako parfemi i drugi mirisni preparati već stoljećima dio životnog stila te daju posebnu jedinstvenost dojmu kojeg ostavljamo na druge. Miris hrane vežemo za blagdane i druženja s obitelji i prijateljima, on predstavlja zajedništvo, vrijeme koje koristimo za okupljanje i stvaranje lijepih uspomena te brigu o svojim najbližima. S druge strane, negativni mirisi nam služe kao znakovi upozorenja, bilo da je riječ o pokvarenoj hrani, štetnim kemikalijama ili okolini koju trebamo izbjegavati, na njih se oslanjamo radi vlastite sigurnosti. Stoga za osjet mirisa možemo reći da definira naš odnos s hranom, naš generalni osjećaj dobrobiti, naše samopouzdanje, sigurnost, jedinstvenost i odnos s drugima.

Iako je gubitak osjeta mirisa oduvijek prisutan problem koji se vezao uz navike poput pušenja ili pojavljivao kao posljedica ozljeda ili starenja, u posljednje vrijeme nam je poznat kao simptom i posljedica zaraze COVID virusom. Postoje slučajevi u kojima se osjet mirisa mjesecima ne pojavi ili ostane dugoročno smanjen. Izostanak mirisa direktno utječe na osjetilo okusa, što znači da više ne uživamo u omiljenoj hrani i time gubimo jedan od većih životnih užitaka. Također gubimo na samopouzdanju i sigurnosti u svoju okolinu.

Eterična ulja, kao prirodni proizvodi kojima je miris najdominantnije svojstvo, uvelike mogu pomoći pri vraćanju osjeta mirisa ako se koriste na ispravan način. U nastavku donosimo sve što trebate znati o metodi zvanoj olfaktorni ili mirisni trening.

Što je mirisni trening i kako se provodi?

Mirisni trening je pomno osmišljena i testirana rehabilitacijska metoda za vraćanje osjeta mirisa uz pomoć eteričnih ulja kroz određeni period vremena. Uz to što imaju vrlo intenzivan miris i dovoljna su u malim količinama, eterična ulja imaju i vrlo dominantno izraženu mirisnu notu što ih čini idealnim pomagalima u ovakvoj vrsti rehabilitacije.

Metoda za mirisni trening nije nimalo komplicirana, a provodi se na slijedeći način:

1) Potrebno je odabrati četiri eterična ulja, po jedno od svake mirisne note – cvjetno, citrusno, herbalno i začinsko

2) Kapnuti 2-3 kapi pojedinog eteričnog ulja na blazinicu i udisati miris 20 sekundi kratkim, brzim i plitkim udisajima

3) Tijekom udisanja potrebno je koncentrirati se na odabrani miris i vizualizirati uspomene koje su s njim povezane

4) Nakon toga uzeti pauzu od 30 sekundi

5) Ponoviti isti proces za ostala 3 ulja

6) Ponavljati proces dva puta dnevno u periodu od mjesec dana

Mirisni trening je dugotrajan proces stoga je vrlo važno zadržati upornost. U većini slučajeva, osjet mirisa se vraća unutar preporučenih mjesec dana, a kod težih slučajeva to može potrajati i do nekoliko mjeseci. Vođenje dnevnika za praćenje napretka svakako pomaže.

Kako odabrati eterična ulja?

Eterična ulja se prema svojoj mirisnoj noti dijele u više skupina, ovisno o tome kakvu vrstu mirisa imaju. Na taj način razlikujemo citrusna ulja, cvjetna ulja, herbalna ulja, drvenasta ulja, začinska ulja i slično. Unutar svake mirisne skupine postoji miris koji možete pronaći za sebe, miris koji vam odgovara i koji vam budi uspomene. Eterična ulja dijelimo na slijedeći način:

Citrusna eterična ulja: limun, limeta, mandarina, naranča, grejp, bergamot, petitgrain gorke naranče

Herbalna eterična ulja: paprena metvica, kadulja, eukaliptus, čajevac, mirta, zimzelen, čempres

Cvjetna eterična ulja: geranij, lavanda, litsea, palmarosa, smilje, ylang ylang

Začinska eterična ulja: bosiljak, ružmarin, klinčić, timijan

Drvenasta eterična ulja: cedar, bijeli bor

Naša preporuka je odabrati mirise koji su često prisutni oko nas i lako prepoznatljivi kako biste ih lakše vezali uz već postojeća sjećanja i na taj način lakše vratili osjet mirisa. S tim na umu, za citrusno ulje bismo odabrali limun radi svoje prepoznatljivosti i sveprisutnosti. Iz istih razloga odabrali bismo i miris paprene metvice, miris geranija radi svoje izražene cvjetne note, a miris klinčića radi svoje specifičnosti i jedinstvenosti.

Mirisi se vrlo subjektivno percipiraju što znači da je odabir vlastitih omiljenih mirisa osobna stvar. Odabirom jednog eteričnog ulja iz četiri različite mirisne note potičemo mozak da prepoznaje različite dominantne mirise kako bi ih počeo ponovno slagati u kompleksnije kombinacije mirisa i na taj način vraćamo osjetilo koje nam toliko mnogo znači.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0