Kako kreirati savršenu mirisnu mješavinu eteričnih ulja

Moderna aromaterapijaKako kreirati savršenu mirisnu mješavinu eteričnih ulja

Čudesno je kako eterična ulja mogu djelovati na naš organizam. Ona su naš veliki saveznik i podrška u svakodnevnom životu. Pomažu nam da se opustimo i unesemo vedrije raspoloženje. Isto tako, poznata je činjenica da mirise povezujemo s emocijama i sjećanjima.

Kako kreirati vlastitu mirisnu kompoziciju, prema našim željama i preferencijama?

Kreiranjem vlastite mješavine prirodnih eteričnih ulja imamo mogućnost poticanja onih najljepših sjećanja i stvaranja aroma koje imaju mnoge pozitivne učinke na naše raspoloženje.

Svima vama koji ste novi entuzijasti za korištenje eteričnih ulja i aromaterapije u svakodnevnom životu, jedan od najboljih načina za započeti miješanje vlastitog mirisa je da prvo eksperimentirate s eteričnim uljima koja su vam se svidjela na prvu. Ovaj kreativan i zabavan proces je spoj umjetnosti i znanosti za kojeg je ipak potrebno nešto znanja i iskustva. S tim na umu, donosimo vam osnove miješanja eteričnih ulja i aromaterapije.

Percepcija mirisa

Svatko od nas je jedinstvena osoba stoga će se svaka osoba povezati drugačije sa mirisima jer svaka aroma potiče drugačije uspomene. Kreiranje aromaterapeutskih mješavina je kreativna aktivnost, ali i osobna stvar radi čega je za početak bitno koristiti prirodna eterična ulja koja vi osobno preferirate i volite, a tek kasnije uključiti i ostala ulja u taj proces.

Prepoznavanje mirisnih nota u eteričnim uljima

Prva vještina koju trebate razviti je prepoznavanje mirisa. Stručnjaci za parfeme i aromaterapeuti kategoriziraju mirise prema komponentama ili u “mirisne note”.

Pojedino eterično ulje može se generalno kategorizirati u gornju, srednju ili donju notu. Važno je znati da ulja mogu imati pojedine komponente od svih triju nota no pojedinačna ulja se pretežno kategoriziraju prema svojoj dominantnoj noti. Prema tome, kada izrađujemo mješavine eteričnih ulja, biramo ulja iz pojedine kategorije kako bismo stvorili jedinstvenu sinergiju.

Svaka mješavina eteričnih ulja se sastoji od tri glavne note:

1) Gornja nota: Ovo je miris koji prvi dolazi do izražaja i često je glavna odlika ulja. Brzo ga primjećujemo. To su osvježavajući mirisi, ne traju dugo (brzo hlape) – osjećaju se 1-2 sata; važni jer su zaslužni za prvi utisak.

2) Srednja nota: Miris eteričnog ulja koje pripada srednjoj noti će trajati nešto duže od gornje note, obično sat ili dva. Ova nota se može nazivati i srcem arome mješavine eteričnih ulja. To su cvjetni i začinski mirisi koje “uzemljuju” gornje note (da bi se duže osjetile) te traju 3-4 sata; harmoniziraju.

3) Donja nota: Miris donje note se u mješavini eteričnih ulja pojavljuje dosta kasnije nego gornja i srednja nota. Ovo je nota koja mješavini daje moć dugotrajnog zadržavanja mirisa. Njen miris se može pojaviti tek nakon nekoliko sati ili čak cijelog dana. Eterična ulja koja pripadaju ovoj kategoriji imaju stabilniju kemijsku strukturu te na taj način povezuju laganije mirise u jednu cjelinu i usporavaju njihovo brzo isparavanje. Ova ulja daju identitet i snagu mješavini; prizemljuju; dugo traju na koži/u lampici/difuzoru pa ih možemo osjetiti čak do 2 dana. To su zemljani, duboki mirisi koji služe kao fiksativi u parfemima (pomažu da se gornja i donja nota duže osjete).

Kako smo podijelili prirodna eterična ulja po mirisnim notama?

Prirodna eterična ulja se obično dijele prema vrsti mirisa, odnosno u razne “obitelji”. Tako razlikujemo primjerice citrusna ulja, cvjetna ulja, herbalna ulja, drvenasta ulja, i slično. Kako biste lakše započeli s idejom o tome kakav miris želite kreirati, ovaj put ćemo razvrstati eterična ulja prema mirisnim notama.

U gornju notu pripadaju:

– Citrusna eterična ulja: limun, limeta, mandarina, naranča, grejp, bergamot, petitgrain gorke naranče

– Herbalna eterična ulja: paprena metvica, kadulja

U srednju notu pripadaju:

– Cvjetna eterična ulja: geranij, lavanda, litsea, palmarosa

– Herbalna eterična ulja: bosiljak, ružmarin, eukaliptus, čajevac, kajeput, ravensara, mirta

U donju notu pripadaju:

– Cvjetna eterična ulja: ylang ylang, smilje

– Drvenasta eterična ulja: cedar, bijeli bor, vetiver, zimzelen

kako kreirati savršenu mješavinu

Recept za kreiranje savršene mirisne mješavine

5 KORAKA DO SAVRŠENE KOMBINACIJE

Kako biste započeli s miješanjem prirodnih eteričnih ulja, odaberite pet eteričnih ulja za koje mislite da bi kreirala ugodnu aromaterapijsku mješavinu. Budite kreativni, isprobajte sve što vam se sviđa i za početak ne brinite previše o kategorizaciji!

1. KORAK

Razmislite o mirisima koji vam prirodno odgovaraju. To će pomoći u odabiru eteričnih ulja za vašu osobnu mješavinu. Postavite si pitanja poput:

– Volim li miris neke specifične ljekovite biljke?

– Koji cvjetni mirisi me najviše privlače?

– Uživam li više u laganim citrusnim mirisima ili me privlače jači mirisi?

2. KORAK

Od svih mirisa za koje ste odlučili da vam se sviđaju, odaberite favorite. Unutar svake note odlučite o barem dva eterična ulja koja imaju prioritet nad drugima. Primjerice, ako ste odlučili da volite i eterično ulje limuna i naranče i grejpa, koja sva pripadaju u gornju notu, uzmite si vremena da odlučite koje vam najviše odgovara.

3. KORAK

Razmislite o efektu kojeg želite postići korištenjem svoje mješavine eteričnih ulja. Želite li da ona na vas djeluje smirujuće i opuštajuće, da vam podiže raspoloženje, da vas puni energijom ili da vas uspavljuje? Želite li da vas podsjeća na ljetne uspomene ili na zimsko obiteljsko druženje? Odgovori na takva i slična pitanja dodatno pomažu pri odabiru eteričnih ulja, a efekte pojedinih ulja na raspoloženje dodatno istražite.

4. KORAK

Određivanje omjera mirisnih nota u mješavini može se činiti kao izazovan zadatak, ali preporučamo da se za početak držite osnovnog omjera 50-30-20. To bi značilo da 50% mješavine čini gornja nota, 30% mješavine čini srednja nota i 20% mješavine čini donja nota. Primjerice, ako u difuzor dodajete 10 kapi ulja, stavite 2 kapi donje note, 3 kapi srednje note, 5 kapi gornje note, tim redoslijedom.

5. KORAK

Nakon kreiranja mješavine, ostavite da stoji barem pola sata da se komponente različitih eteričnih ulja povežu i stvore cjelinu. Nakon toga provjerite još jednom jeste li zadovoljni sa konačnim produktom.

Zapamtite, prilikom stvaranja savršene formulacije vaših mješavina potrebno je razmišljati o intenzitetu pojedinog ulja i prema tome pronaći idealan balans kako eterična ulja intenzivnijeg mirisa ne bi previše dominirala.

Svoje mješavine možete koristiti za inhalaciju pomoću difuzora, nebulizatora ili udisanjem preko maramice. Također ih možete dodati u svoje sapune, sredstva za čišćenje, izraditi osvježavajući sprej za prostor i tijelo, ili pak napraviti prirodni parfem korištenjem mješavine s baznim uljem jojobe.

Upustite se u avanturu moderne aromaterapije i uživajte u kreativnom procesu izrade svojih osobnih mješavina!

U međuvremenu, u našoj ponudi možete pronaći već gotove mješavine organskih eteričnih ulja koje već imaju određene namjene s obzirom na efekt koji želite postići.

Sretno miješanje!

Related posts

Na vrh