Difuzor vam može pomoći u ovlaživanju zraka i time značajnom smanjenju prijenosa virusa

Piše: Dragana Klarić, fitoaromaterapeutkinja (Phyto Formula)

 

Ono na što dr. Gordan Lauc apelira već tjednima, nedavno je postala i znanstvena istina: ovlaživanje zraka može značajno smanjiti transmisiju virusa – možda i prepoloviti.

Dr. Lauc navodi kakav učinak ima podizanje vlažnosti s 20 na 50 % “Kada je naša sluznica dovoljno vlažna, tada se na njoj nalazi zaštitni sloj mukusa koji blokira interakciju virusa s glikanima na površini naših stanica i tako sprječava infekciju”, ističe dr. Lauc.

Isto tako, skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yale, Sveučilišta u Zürichu te s Instituta Howard Hughes Medical iz SAD-a je objavila u znanstvenom časopisu “The Annual Review of Virology”, da u borbi protiv širenja infekcija izazvanih respiratornim virusima pomaže šest važnih faktora, te je između ostalog istaknuto održavanje vlažnosti zraka u prostorijama.

Zbog udisanja suhog zraka dolazi do isušivanja sluznice što remeti njenu funkciju i povećava mogućnost infekcije. Sluznica nosa stvara sluz koja, između ostalog, sadrži i imuno-aktivne čestice koje uništavaju razne mikroorganizme. Da bi sve funkcioniralo kako treba, iznimno je važno da je sluznica nosa zdrava (neoštećena i vlažna). Oštećenje sluznice nastaje zbog vanjskih utjecaja kao što su onečišćen zrak, vlaga, centralno grijanje, primjena nekih lijekova, neishranjenost, alergeni te pada imuniteta.

Stoga se preporučuje održavanje vlažnosti zraka u prostorijama na razini od 40 do 60 %, što je optimalna vlažnost za pravilno funkcioniranje dišnog sustava ljudi. Niska vlažnost zraka ima višestruko negativan učinak kada je riječ o širenju respiratornih virusnih infekcija – onemogućuje regeneraciju specifičnih stanica s trepetljikama, čime se onemogućuje uklanjanje virusa te usporava ili blokira slanje signala inficiranih stanica prema susjednim stanicama o nadolazećoj virusnoj opasnosti.

Kako podići vlažnost zraka?

Jedan od načina kako ćete podići razinu vlage u prostorima u kojima boravite je upotrebom ultrazvučnih difuzora u koje se dodaje voda te određena količina eteričnih ulja ili njihovih mješavina, ovisno s čim raspolažete u tom trenutku. Takvi difuzori raspršuju eterična ulja zajedno s vodom u obliku fine maglice pa se osim ovlaživanja, zrak i pročišćava, a ovisno o izboru ulja, stvara se ugodna opuštajuća atmosfera, poboljšava raspoloženje ili jača koncentracija. Ultrazvučni difuzori ne zagrijavaju eterična ulja pa ne dolazi do njihovog frakcioniranja i razgradnje te promjene mirisa i terapeutskog djelovanja. Dakle, upotrebom difuzora u vašem prostoru svakako ćete podići razinu vlažnosti zraka, no imajte na umu da razina vlažnosti u prostoru ovisi o kapacitetu difuzora (obratite pozornost na upute – za svaki difuzor je navedeno za koju je veličinu prostora namijenjen).

KAKO KORISTITI ULTRAZVUČNI DIFUZOR?

U spremnik za vodu dodajte odgovarajuću količinu vode, ovisno o veličini spremnika. Prema željenom intenzitetu, ukapajte u spremnik eterično ulje ili mješavinu eteričnih ulja, difuzor uključite te ga možete ostaviti da radi tokom cijelog dana (u tom slučaju ukapajte u njega manju količinu eteričnih ulja – 10 do 15 kapi) ili ga povremeno koristite, npr. 3-4 puta dnevno po 30 do 45 minuta (u tom slučaju u difuzor možete dodati i veći broj kapi eteričnih ulja – 20 do 40 kapi). 15 do 20 minuta nakon isključivanja difuzora dobro prozračite prostoriju. Drugi način primjene difuzora pogodan je za korištenje u slučajevima kad vam treba brže djelovanje eteričnih ulja, npr. za prevenciju dišnih infekcija te dezinfekciju zraka u prostoriji ili ako osjećate pad energije ili koncentracije pa vam treba brzo mali poticaj.

VAŽNO! Ako u prostoriji borave djeca, prilagodite količinu i izbor eteričnih ulja njihovom uzrastu. Ako niste sigurni koja su eterična ulja sigurna za primjenu kod beba i djece, koristite difuzor za vrijeme dok ona ne borave u njoj, a nakon primjene difuzora prostoriju dobro prozračite.

MOGUĆNOST: Kod malih beba u difuzoru umjesto eteričnih ulja možete koristiti hidrolate.

Zovem se Dragana Klarić. Farmaceutska sam tehničarka i kozmetičarka, fitoaromaterapeutkinja i savjetnica za prirodnu kozmetiku, a zadnjih nekoliko godina bavim se i razvojem prirodnih kozmetičkih proizvoda. Posjedujem dvadesetogodišnje iskustvo u radu s prirodnom kozmetikom i eteričnim uljima – radila sam kao voditeljica robne marke, savjetnica i edukatorica za prirodnu kozmetiku u Biovegi, vodećoj hrvatskoj tvrtki na području ekološke trgovine i održivog poslovanja. Obožavam prirodnu kozmetiku i ljekovito bilje i vrlo rado svoje znanje i iskustvo prenosim svojim klijentima za koje osmišljavam i održavam različite radionice i predavanja. Svoje znanje stjecala sam u Hrvatskoj (Galbanum i Udruga Anias de Moras) i inozemstvu (Herbal Academy, Learning Herbs; Formula Botanica; WALA – proizvođač Dr. Hauschka kozmetike, Primavera, razni kongresi). Vlasnica sam Holističkog Studija Phyto Formula registriranog za savjetovanje i poduku iz područja fitoaromaterapije i prirodne kozmetike. Uz navedeno u holističkom studiju radim i tretmane lica i tijela s vrhunskom prirodnom i organskom kozmetikom te eteričnim i baznim uljima.