No products in the cart.

Eterično ulje ružmarina – potiče energiju i bolju koncentraciju

Koncentracija i pamćenjeEterično ulje ružmarina – potiče energiju i bolju koncentraciju

Saznajte sve o blagotvornom eteričnom ulju Dalmacije te kako uz njegovu pomoć poboljšati koncentraciju i mentalnu snagu.

Ulje ružmarina široke je primjene, a osobito se cijeni jer stimulira um, potiče jasno mišljenje i unutarnje vizije. Snažno utječe na koncentraciju i bolje pamćenje. Prema mišljenjima aromaterapeuta, može pomoći u ritualima opuštanja od svakodnevne napetosti i pročišćavanja prostora te je stoga idealno rješenje kako motivirati zaposlenike i potaknuti radnu atmosferu.

 

Grci i Rimljani ružmarin su cijenili kao ljekovitu biljku i začin. „Morska rosa“, kako su ga nazivali Rimljani, bio je posvećen Afroditi, božici ljubavi. Poznati španjolski filozof, liječnik i alkemičar Arnaldus Villanovanus (1248. – 1314.) prvi je iz njegovih listova izolirao eterično ulje i počeo ga koristiti za liječenje.

U srednjovjekovnim knjigama zbog gorkih tvari preporučao se kod probavnih tegoba.

U doba kuge ljudi bi grančice ružmarina nosili sa sobom, kako bi se zaštitili od zaraze.

Studenti su u drevnim vremenima nosili kiticu ružmarina na ispite da im poboljša koncentraciju.

 

Ovaj aromatičan zimzeleni grm može narasti do 2 metra, listovi su mu srebreno zeleni, a cvjetovi svijetlo plavi. Eterično ulje je bezbojno ili svjetložuto, jakog prodornog mirisa, blago mentolnog ili biljnog.

Stanište i rasprostranjenost: U divljini se ova biljka najčešće može naći po stijenama Sredozemnog mora. Ulje se uglavnom proizvodi u Francuskoj, Španjolskoj i Tunisu. Postoje tri komercijalno dostupna kemotipa ružmarina: kemotip verbenon/bornil-acetat, kemotip cineol i kemotip kamfor. Ružmarin kemotip cineol raste u sjevernoj Africi, ružmarin kemotip kamfor u Španjolskoj, Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj (kopno), a ružmarin kemotip verbenon/bornil-acetat na Korzici i u Južnoj Africi.

 

Postupak dobivanja eteričnog ulja ružmarina: parna destilacija, koriste se cvjetovi i listovi.

Naš izvor: Francuska ORGANSKA kvaliteta – u proizvodnji naših mirisnih kombinacija koristimo kemotip verbenon i  kemotip cineol.

Rok valjanosti: nakon otvaranja čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu i potrošiti unutar 12 mjeseci.

Sigurnost: Ako se koristi za mješavine za masažu tijela, pričekati 12 sati prije izlaganja jakom UV zračenju ili suncu. Samo za vanjsku upotrebu. Ne koristiti nerazrijeđeno direktno na koži te izbjegavati kontakt s očima. Držati izvan dohvata djece. Ne koristiti eterična ulja kod djece mlađe od 5 godina i trudnica. Alergeni kao prirodni sastojci eteričnog ulja: Limo-nene and Linalool. Eterična ulja spadaju između ostalog i pod zakon o kemikalijama, te na sebi MORAJU imati piktograme opasnosti.

Dobro se slaže s eteričnim uljem limunabosiljkalavandecedrabergamota i ostalih citrusa.

 

Možete ga pronaći u našim mirisnim kombinacijama eteričnih ulja: BURIN, TRAMONTANAPREVENTIVA DALMATICAARIA DALMATICA

 

 Izvori:

– Hoare, J., Aromaterapija – Sveobuhvatni priručnik. Planetopija, 2010.

– Jezdić, Z., Arhetipovi esencijalnih ulja. Aromavita, Zagreb, 2019.

– Tisserand, R., Young, R. – Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Elsevier Health Sciences, London, United Kingdom, 2013.

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0