No products in the cart.

Eteričnim uljima unesite dašak prirode u svoj dom

Sve o eteričnim uljimaEteričnim uljima unesite dašak prirode u svoj dom

Piše: Dragana Klarić, fitoaromaterapeutkinja (Phyto Formula)

Često, zbog posla ili nekih drugih okolnosti moramo boraviti u zatvorenom prostoru. Kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama nije idealna, osobito ako u njoj boravi veći broj ljudi. Osim toga, zimi se prostorije griju, a ljeti hlade. U oba slučaja kvaliteta zraka je narušena. Zrak lošije kvalitete može izazvati umor, glavobolju, nadraživanje dišnih puteva, povećati rizik za dišne infekcije te uzrokovati smanjenu produktivnost i loše raspoloženje. Zbog svega navedenog važno je redovno prozračivati prostorije i barem pola sata dnevno provesti vani u nekom parku ili šumici gdje smo, osim kvalitetnijeg zraka, okruženi zelenilom.

Nakon takve šetnje, pa makar trajala i pet minuta, bit ćete produktivniji i kreativniji. Mnoga su znanstvena istraživanja potvrdila da šetnja prirodom smanjuje osjećaj anksioznosti i povećava pozitivne misli.

Ali, ako zbog ubrzanog načina života ne možete ili ne stignete van u prirodu, zašto je ne biste imali u svom domu ili radnom prostoru?

Evo par načina kako to postići:

1. Pogledom kroz prozor potražite zelenilo.

Neke su studije pokazale da je samo kratki pogled na zelenilo dovoljan za povećanje kreativnosti.

2. Obogatite svoj životni ili radni prostor zelenim biljkama.

Osim što lijepo izgledaju, biljke pomažu da se riješimo toksina iz zraka, održavaju razinu vlage u zraku te povećavaju kreativnost i produktivnost. Također, biljke ispuštaju negativne ione i pomažu pročišćavanju zraka. U zatvorenom je prostoru inače malo negativnih iona zbog prisustva elektroničkih uređaja (računala, televizora, mobitela i sl.).

3. Redovno koristite eterična ulja u difuzoru.

Za osvježavanje zraka u prostorijama često se koriste sintetski mirisi koji sadrže mnoge štetne sastojke koji mogu imati negativne posljedice na naše zdravlje a osim toga uopće ne djeluju terapeutski.

Priroda je puna divnih mirisa. Biljke sadrže spojeve koji se nazivaju fitoncidi, a jačaju otpornost biljaka na različite bolesti i nametnike. U fitoncide, uz balzame, smole, organske kiseline, tanine i druge spojeve spadaju i eterična ulja koja mogu znatno poboljšati kvalitetu života svakog pojedinca.

S mirisom eteričnog ulja možete, bar na kratko, „otputovati“ na more, u borovu šumicu, na livadu, u kamenjar, na planine, … i opustiti se. Potrebno je samo zatvoriti oči i fokusirati se na miris.

Primjenom difuzora najlakše ćete eterična ulja raspršiti u prostor, osvježiti i pročistiti zrak u prostoriji, olakšati si disanje, ojačati imunitet te ovisno o izboru ulja stvoriti ugodnu, opuštajuću, harmonizirajuću ili pak kreativnu radnu atmosferu.

Na tržištu je dostupno jako puno različitih ulja koja mogu promijeniti kvalitetu zraka koji udišemo. Poigrajte se s eteričnim uljima bora, sibirske smreke, čempresa, ravensare, eukaliptusa, kajeputa ili paprene metvice. Navedena će vas ulja opustiti i olakšati disanje te u kombinaciji s citrusnim uljima, poput grejpa, naranče, bergamota, pročistiti, dezinficirati i osvježiti zrak te stvoriti ugodnu, poticajnu i kreativnu atmosferu.

Želite li na kratko poći na mirisno putovanje u Damaciju, isprobajte mješavinu eteričnih ulja Aria Dalmatica uz koju ćete se opustiti, ublažiti stres, razvedriti i disati punim plućima uz miris cedra, eukaliptusa i ružmarina divno sljubljenih s metvicom, lavandom te svježim citrusnim aromama limuna i slatke naranče.

Written by:

Farmaceutska tehničarka i kozmetičarka, fitoaromaterapeutkinja i savjetnica za prirodnu kozmetiku

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0