No products in the cart.

Eterična ulja za trudnice: Kako sigurno koristiti eterična ulja u trudnoći?

Trudnice i bebeEterična ulja za trudnice: Kako sigurno koristiti eterična ulja u trudnoći?

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. Iako su eterična ulja dugo prisutna na tržištu, aromaterapeuti, knjige o aromaterapiji i javnost i dalje vode raspravu o tome trebaju li se eterična ulja koristiti tijekom trudnoće i, ako mogu, koja su to eterična ulja? 

Na pitanje smiju li se eterična ulja koristiti u trudnoći, nema jednostavnog odgovora. Kratak odgovor bi glasio: smiju, ali je potreban oprez kod njihovog korištenja. Postoje dokazi da eterična ulja mogu znatno olakšati neke tegobe koje prate trudnoću, poput mučnine, tjeskobe, nesanice, bolova u mišićima i leđima; mogu se koristiti i za njegu kože u prevenciji strija i biti odlična podrška tijekom poroda. Pri korištenju eteričnih ulja iznimno je bitno koristiti samo dozvoljena prirodna eterična ulja, kemotipizirana (jasno botanički i kemijski definirana), terapeutske kvalitete, u određeno vrijeme, na određeni način i u manjoj dozi nego što biste ih koristili da niste trudni.

Načini korištenja eteričnih ulja su:

 • oralno
 • u difuzeru
 • na koži

1. Oralna primjena eteričnih ulja

Oralna primjena najrizičniji je način korištenja eteričnih ulja za trudnicu, zato ga treba izbjegavati. U posljednje vrijeme mogu se čuti preporuke za konzumiranje eteričnih ulja kapanjem u vodu ili neki drugi napitak – to je najbolje u potpunosti izbjegavati, osobito u trudnoći jer se eterična ulja ne otapaju u vodi te ako se primjenjuju na taj način, mogu oštetiti sluznicu probavnog sustava.

2. Eterična ulja u difuzeru

Najmanji rizik za trudnicu predstavlja indirektna inhalacija eteričnih ulja putem ultrazvučnog difuzera ili nebulizatora. Na taj način može se sigurno koristiti puno eteričnih ulja (čak i ona koja se ne preporučuju nanositi na kožu). Bitno je samo da difuzer nije stalno upaljen, odnosno da trudnica nije stalno izložena djelovanju eteričnih ulja. Ta preporuka vrijedi i inače, osobito ako se za raspršivanje eteričnih ulja koristi nebulizator, koji raspršuje čista prirodna eterična ulja ili njihove mješavine.

Žene tijekom trudnoće imaju pojačani osjet mirisa i okusa, pogotovo u prvom tromjesečju, pa je to ujedno na neki način dobar obrambeni mehanizam koji sprječava majku da konzumira ili inhalira potencijalno štetnu tvar. Dakle, treba raditi pauze. Difuzer se može koristiti 2 do 3 puta dnevno najviše sat vremena, uz pauze od nekoliko sati. Nebulizator je dovoljno koristiti jednom u 24 sata.

3. Primjena eteričnih ulja na kožu 

Nešto veći rizik za trudnicu postoji kod primjene eteričnih ulja na kožu. Zbog malih molekula eterična ulja preko kože prolaze u krvotok i ostale tjelesne tekućine. U normalnim uvjetima to nam je važno, no koža u trudnoći jače je propusna i osjetljivija je, pa mnoga eterična ulja mogu dospjeti i do posteljice. Prema Tisserandu i Balacsu, prelazak placente ne mora nužno značiti da postoji rizik od toksičnog djelovanja za fetus – to će ovisiti o toksičnosti i koncentraciji pojedinih komponenata eteričnog ulja u plazmi.

Neki autori smatraju da nije dobro koristiti eterična ulja tijekom trudnoće, osobito u prva tri mjeseca trudnoće, dok drugi smatraju da primjena eteričnih ulja na kožu u koncentracijama do 2 % ne predstavlja opasnost.

Battaglia navodi: „razborita upotreba eteričnih ulja, zajedno s odgovarajućim oblicima masaže od strane vještog terapeuta, može olakšati trudnoću i pružiti osjećaj njege koji će utješiti majku u trenutcima kada se vjerojatno osjeća prilično krhko. “

Autori kao što su Ron Guba, Kurt Schnaubelt i Chrissie Wildwood navode da „nije zabilježen slučaj pobačaja ili urođene mane koja je rezultat aromaterapijske masaže korištenjem terapijskih aplikacija bilo kojeg eteričnog ulja.”

Zbog nejasnih, a ponekad i kontradiktornih informacija, kod samostalne izrade pripravaka za njegu kože, potrebno je koristiti samo dozvoljena prirodna eterična ulja, u određenoj koncentraciji i terapeutske kvalitete. U prvom tromjesečju bolje je staviti fokus na bazna ulja, maslace i hidrolate koji njeguju kožu. Siguran način upotrebe eteričnih ulja je njihovo korištenje u manjoj koncentraciji u pripravcima za masažu i njegu kože ili u difuzeru.

Preporučene doze eteričnih ulja za njegu lica kreću se od 0,3 do 0,5% (ili u kapima 5-10 kapi na 100 g/ml pripravka), a za njegu tijela od 0,5 do 1% (10 – 20 kapi na 100 g/ml pripravka).

Prije upotrebe eteričnih ulja, uvijek najprije treba provjeriti njihove karakteristike te moguće kontraindikacije i nuspojave i koristiti samo 100% prirodna, čista, nepatvorena, kemotipizirana eterična ulja terapeutske kvalitete, od provjerenih dobavljača.

Koriste li se gotovi, registrirani kozmetički proizvodi oni već sadrže dozvoljene koncentracije eteričnih ulja, a ukoliko se ne smiju koristiti u trudnoći, na pakiranju to mora biti i navedeno.

Eterična ulja sigurna za trudnice

Primjenom na kožu, propisno razrijeđena, eterična ulja koja su sigurna za upotrebu u trudnoći su:

Također, kad je potrebno (npr. u slučaju prehlade) u balzamu ili difuzeru mogu se sigurno koristiti prirodna eterična ulja:

Eterična ulja koja u trudnoći treba izbjegavati

Za vrijeme trudnoće nikako se ne preporučuje koristiti eterična ulja koja potiču menstruaciju, koja mogu izazvati promjene u DNA molekuli i eterična ulja koja se ni inače ne preporučaju za svakodnevnu upotrebu. Eterična ulja koja je potrebno izbjegavati su:

 • anis
 • komorač
 • muškatna kadulja
 • ljekovita kadulja
 • bosiljak
 • estragon (kemotip metil kavikol)
 • origano
 • tuja
 • breza slatka
 • kamforovac
 • izop
 • vratić
 • pravi pelin
 • divlji pelin
 • timijan (osobito kemotip timol i tujanol)
 • cimetovac
 • kumin
 • klinčićevac
 • zimzelen

Literatura:

Knjige

Worwood, Valerie Ann. The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy – Completely Revised and Expanded. Novato, California: New World Library, November 2016.

Hoare, Joan. Aromaterapija – Sveobuhvatni priručnik. Sve što trebate znati za postizanje profesionalne stručnosti. Zagreb: Planetopija, veljača 2010.

Internet izvori

 1. https://www.tisserand.com/aromatherapy/how-to-use-essential-oils-during-conception-pregnancy-and-beyond/?v=7516fd43adaa
 2. https://naha.org/explore-aromatherapy/safety
 3. https://naha.org/assets/uploads/PregnancyGuidelines-Oct11.pdf

Written by:

Farmaceutska tehničarka i kozmetičarka, fitoaromaterapeutkinja i savjetnica za prirodnu kozmetiku

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0