No products in the cart.

Eterična ulja protiv alergije

Dišne tegobeEterična ulja protiv alergije

Sezona alergija nam je svima poznata, posebno kad je u pitanju sezona ambrozije. Simptomi alergije često nas ometaju tijekom dana, a mogu postati sve izraženiji i opasniji s vremenom.

Piše: Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., aromaterapeutkinja

Organska eterična ulja mogu nam pružiti veliko olakšanje, posebno kod problema s disanjem. Ona su prirodno rješenje protiv alergija ako ih koristimo na ispravan način. Koja ulja odabrati i na koji način ih sigurno primijeniti, pročitajte u nastavku teksta.

 

Kako eterična ulja mogu pomoći protiv alergije

Alergijska hunjavica je jedan od najčešćih i najneugodnijih alergijskih simptoma koji nastaje kao posljedica upale sluznice nosa uzrokovane alergijskom reakcijom na alergene. Alergeni mogu biti različite vrste sitnih čestica koje kod pojedinaca izazivaju preosjetljivost i tegobe slične prehladi: kihanje, curenje nosa ili začepljenost, svrbež u nosu, grlu i očima.

Kod primjene eteričnih ulja protiv alergije, tj. za olakšavanje simptoma alergijskih hunjavica, nužan je oprez i vrlo postepeno i pažljivo uvođenje svakog od njih u tretman kako ne bi izazvali suprotan učinak. Kod vrlo osjetljivih osoba i djece, eterična ulja se mogu zamijeniti hidrolatima.

Kad se govori o ublažavanju simptoma alergijske hunjavice nužno je najprije naglasiti važnost preventive koja, između ostalog, podrazumijeva izbjegavanje izlaganja poznatim alergenima i stresnim situacijama koje uvijek potiču pojavu alergijskih reakcija i pojačavaju njihov intenzitet. Preporučuje se i redovito  ispiranje sluznice nosa fiziološkom otopinom ili sterilnom morskom vodom.

 

Koja su svojstva antialergijskih eteričnih ulja

Kad je u pitanju olakšavanje alergijske hunjavice i sličnih alergijskih tegoba, aromaterapeuti biraju eterična ulja:

– antialergijskih svojstava

– protuupalnog djelovanja

– antimikrobnog djelovanja

– umirujućeg djelovanja

Eterična ulja antimikrobnog djelovanja raspršena u prostorijama u kojima se boravi doprinose smanjenju broja patogenih bakterija i virusa koji dodatno opterećuju imunosni sustav pa je njihov učinak dragocjen i kod osoba čiji su dišni organi već opterećeni utjecajem alergena.

Kontrola stresa i snažnih emotivnih stanja vrlo je važna za ublažavanje manifestacije alergijskih reakcija. Poznato je da ljudi izloženi nekom alergenu reagiraju manje burno, ako su smireni i sretni te da su alergijske reakcije povezane ne samo s alergenom nego i emotivnim stanjem osobe i razinom stresa. Zbog toga holistički aromaterapijski pristup uključuje sve spomenute aspekte.

 

Metode primjene eteričnih ulja

1. Difuzija eteričnih ulja

Za raspršivanje eteričnih ulja u prostoru u kojem boravimo vrlo su prikladni difuzori. Osim što sitne kapljice eteričnog ulja djeluju kao osvježivač prostora i doprinose smanjenju broja mikroorganizama u našem okruženju, one također izravno dolaze u kontakt sa sluznicom nosa i usne šupljine i tako izravno ostvaruju svoje pozitivne učinke.

Kod odabira eteričnih ulja za difuzor treba voditi računa da se koriste ona koja, osim antimikrobnog i antialergijskog djelovanja, imaju i pozitivne učinke na dišni sustav, a pri tome ne izazivaju štetne učinke.

U tom smislu uvijek su dobar izbor eterična ulja bogata monoterpenima koja potječu od crnogoričnog drveća (bor, jela, smreka) ili citrusnog voća (limunnarančamandarinalimeta), mediteranskih biljaka s različitim sastavnicama (smiljemirtalavandaružmarinpaprena metvica), biljaka bogatih terpenskim oksidom 1,8-cineolom (neke vrste eukaliptusaniauliravensaračajevac).

 

Puzajući miloduh je još jedno eterično ulje koje je omiljeno u aromaterapijskoj primjeni kod alergija. Doprinos kvalitetnoj primjeni svakako će dati i eterična ulja za opuštanje koja će zaokružiti djelotvornu i balansirajuću mirisnu kompoziciju.

Napomena: uvijek treba započeti s niskim koncentracijama eteričnih ulja kako njihovom primjenom ne bi izazvali suprotne učinke.

 

2. Inhalacija s eteričnim uljima

Odlična metoda za ublažavanje tegoba koje izaziva peludna hunjavica i problemi sa sinusima (OPREZ: vlažne inhalacije se ne primjenjuju kod astme, jer mogu izazvati napadaj). Za inhalacije se 2-3 kapi odabranog eteričnog ulja dodaju u inhalator ili posudu s toplom vodom. Pri tome voda ne smije biti prevruća i ne smije dolaziti u izravan dodir s očima, a ulja trebaju biti provjerene kvalitete i neškodljiva. Inhalacija se provodi 10-tak minuta, nekoliko puta na dan.

 

3. Suha inhalacija s eteričnim uljima

Jednostavan je i djelotvoran način primjene eteričnih ulja za olakšavanje alergijske hunjavice, a mogu je provoditi i osobe s astmom. Za tu primjenu se jedna do dvije kapi eteričnog ulja ili njihove mješavine kapne na maramicu, prinese nosnicama i inhalira. Za to se može koristiti i samo ulje paprene metvice koje je posebno djelotvorno za olakšavanje problema sa sinusima i lakše disanje.

 

4. Topička primjena eteričnih ulja

Vrlo je djelotvoran način za ublažavanje hunjavice i drugih tegoba dišnog sustava. U tu se svrhu stavi nekoliko kapi odabrane mješavine eteričnih ulja u žlicu brzoupijajućeg biljnog ulja i time izmasira gornji dio prsa i leđa, pokrije se toplim ručnikom i ostavi stajati barem pola sata.

 

Recepture:

eterično ulje niauli  2 kapi

eterično ulje ravensara 3 kapi

eterično ulje paprena metvica 2 kapi

 

Pomiješajte u žličici biljnog ulja lješnjaka, umasirajte na gornji dio prsa i leđa 3-4 puta dnevno nekoliko dana ili 3 kapi mješavine kapnite na maramicu i inhalirajte po potrebi.

 

Mješavina za difuzer

eterično ulje eukaliptus 2 kapi

eterično ulje smilje 2 kapi

eterično ulje paprena metvica 2 kapi

eterično ulje limun 2 kapi

 

Odličan izbor eteričnih ulja za ublažavanje alergijskih tegoba su BIOETERICA mješavine: ARIA DALMATICA i BURIN koje se mogu koristiti u difuzorima i kupkama. Nekoliko kapi pomiješanih s brzoupijajućim biljnim uljem može se umasirati na gornji dio prsa i leđa.

Written by:

Mr. sc. dipl. ing., aromaterapeutkinja

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0