No products in the cart.

Eterična ulja kao prirodno rješenje za ubode od insekata

Sigurno ljetoEterična ulja kao prirodno rješenje za ubode od insekata

Piše: Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., aromaterapeutkinja

Uz malo spoticanja i kašnjenja, stiglo nam je i ljeto. Već prve zrake vrućeg ljetnog sunca kao da su otjerale brojne probleme koji su se, kao rijetko kada prije, zgusnuli u samo nekoliko teških mjeseci. Radost i optimizam zamijenila su sva ona nagomilana tmurna raspoloženja, a izlaske u prirodu cijenimo daleko više nego ranije. Nažalost, radost boravka u parkovima ili na terasama kvare nam neugodni ubodi komaraca i drugih insekata koji uzrokuju crvene plikove i svrbež.

Crvenilo i nadražaj kože mogu izazvati i naglo i neprimjereno izlaganje kože suncu, a utjecaj na nastanak osipa na licu u ovim vrućim danima, sigurno imaju i maskice koje su postale naš uobičajeni i svakodnevni dodatak. Aromaterapijski pripravci mogu biti naši pravi ljetni saveznici u ovakvim situacijama. Oni olakšavaju neugodne tegobe pružajući nam istodobno i zadovoljstvo i radost vlastitog kreiranja mirisnih pripravaka.

Naravno, nisu ovo jedini razlozi pojave svrbeža kože. On može biti uzrokovan širokim rasponom stanja, uključujući suhoću, perut, ubode i ugrize kukaca, osipe i alergije. Kožu koja nekontrolirano svrbi ili ju prati oticanje treba pregledati liječnik ili dermatolog, ali u većini svakodnevnih situacija djelotvornu pomoć i olakšanje mogu pružiti i eterična ulja.

U aromaterapiji se za olakšavanje svrbeža i nadraženosti kože koji se javljaju kao posljedica uboda ili ugriza kukaca, kontakta s određenom biljkom, alergijske reakcije na hranu ili sličnog razloga, koristi nekoliko eteričnih ulja različitih svojstava.

Neka od njih imaju antimikrobna svojstva, važna u sprječavanju infekcija koje mogu nastati grebanjem kože, dok druga smiruju nadraženu kožu, a time i sam svrbež zbog protuupalnog djelovanja svojih sastavnica. Posebno mjesto među eteričnim uljima za ublažavanje svrbeža, ima paprena metvica koja ga smiruje zbog osjećaja hlađenja koje ona proizvodi.

 

Eterična ulja za ublažavanje svrbeži kože

Najčešće se primjenjuje nekoliko eteričnih ulja s priznatim učincima ublažavanja svrbeža na koži.

 

1. Kamilica, njemačka (Chamomilla recutita) i rimska (Chamaemelum nobile, sinonim – Anthemis nobilis). Iako se ove dvije vrste kamilice razlikuju po botaničkom porijeklu i kemijskom sastavu, imaju nekoliko sličnih svojstava važnih za ovu primjenu. Oba ulja djeluju snažno protuupalno i umirujuće. Koriste se lokalno za smanjenje različitih vrsta svrbeža. Učinkovita su i sigurna i  u primjeni na vlasištu za svrbež povezan s peruti ili suhom kožom.

 

2. Tanacetum, Tanacetum annuum je ulje djelotvorno u tretiranju alergijskih reakcija, poznato po svom izraženom protuupalnom djelovanju i ublažavanju svrbeži, zbog čega se koristi u tretmanima atopijskog dermatitisa i ublažavanju neugodnih posljedica uboda insekata.

 

3. Paprena metvica (Mentha x piperita). U aromaterapiji se vrlo često dodaje pripravcima protiv bolova i svrbeža zbog izraženog i dokazanog djelovanja njezine glavne sastavnice – mentola. On stimulira senzore za hladno pa na koži izaziva osjećaj hlađenja. Zbog djelovanja na živčane završetke pomaže i pri smanjenju osjećaja boli te se primjenjuje i kao blagi lokalni anestetik. Posebno je djelotvorna pomoć u smanjenju svrbeža uzrokovanog ujedima kukaca, otrova bršljana i osipa.

 

4. Čajevac, Melaleuca alternifolia. Ulje čajevca ima antimikrobna i protuupalna svojstva. Pomaže u olakšanju svrbeža povezanog s peruti i ušima u kosi. Koristi se i za smirivanje svrbeža povezanog s ekcemima. Protugljivična aktivnost čajevca korisna je u primjeni za stopala nadražena djelovanjem gljivica.

 

5. Lavanda (Lavandula angustifolia). Kombinacija protuupalnog i analgetičkog djelovanje lavandinog ulja izuzetna je pomoć kod svih vrsta svrbeža te kod opeklina, ekcema i drugih kožnih problema. Zbog blagog antifungalnog djelovanja, učinkovita je i kod svrbeža oko zglobova i stopala sportaša. Pored toga eterično ulje lavande doprinosi vlaženju i njezi kože.

 

6. Smilje, Helichrysum italicum je eterično ulje koje se tradicionalno koristi kod suhe kože i svrbeža. Između brojnih svojstava koja doprinose takvim aktivnostima, dokazano mu je antibakterijsko i antioksidativno djelovanje te učinak na zacjeljivanje rana.

 

7. Geranij (Pelargonium x asperum CV Bourbon). Nekoliko je dokazanih svojstava geranija koja ga čine primjenjivim u pripravcima za olakšanje svrbeža: protuupalno, protubakterijsko, protugljivično i tonizirajuće djelovanje. Može se koristiti za ublažavanje svrbeža uzrokovanog ekcemima i suhom kožom.

 

Eterična ulja se prije nanošenja na kožu razrjeđuju u biljnom ulju, a učinak pripravka se pojačava kada i ono ima protuupalna svojstva.

Nerazrijeđena eterična ulja ne smiju se nanositi na kožu jer mogu izazvati iritacije.

 

Recepti

Receptura 1

10 kapi lavande

6 kapi tamjanovca

6 kapi paprene metvice

5 kapi čajevca

3 kapi rimske kamilice

U 50 ml mješavine macerata nevena (30 ml) i tamanu ulja (20 ml)

 

Receptura 2

10 kapi lavande

6 kapi tamjanovca

6 kapi čajevca

5 kapi smilja

5 kapi rimske kamilice

2 kapi paprene metvice

U 50 ml mješavine macerata nevena (30 ml) i tamanu ulja (20 ml)

Written by:

Mr. sc. dipl. ing., aromaterapeutkinja

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0