Saznajte kako aromaterapija može pomoći u olakšavanju alergijskih tegoba, te koja su eterična ulja najdjelotvornija

 

Piše: Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., aromaterapeutkinja

 

S obzirom na to da smo već ušli u vrijeme peludnih alergija, naše prvo druženje dotaknut će se upravo ove teme. Današnji tekst bit će samo uvod u ovo široko područje, a u sljedećim nastavcima s vama ću podijeliti svoja iskustva vezana za pojedine vrste alergijskih tegoba.

Neugodni simptomi alergijskih reakcija otežavaju nam funkcioniranje u svakodnevnom životu, frustriraju nas, a mogu predstavljati i veću opasnost za zdravlje i život. Ova pogreška imunosnog sustava javlja se kod otprilike 20% stanovništva razvijenih zemalja.

Suvremena medicina je napravila velike korake na ovom području, kreirala brojne lijekove kojima je moguće olakšavati i sprječavati simptome alergije ili kontrolirati imunološki odgovor. Međutim, uzrok alergije još uvijek nije moguće izliječiti pa se prestankom uzimanja propisanih lijekova simptomi ponovo vraćaju. Zbog toga često posežemo i za drugim, prirodnim sredstvima sa željom da nam olakšaju ove neugodne situacije na prihvatljiviji način. Potraga za takvim sredstvima nije jednostavna zadaća jer su naše želje i očekivanja velika, a uspjeh neizvjestan zbog „neobične zbrke“ u funkciji imunosnog sustava.

Svrha i zadatak našeg imunosnog sustava je obrana organizma od vanjskih napadača kao što su razne vrste mikroorganizama ili unutarnjih životnih ugroza poput tumora. To je savršeno organizirani sustav koji nas, pod uvjetom da je u punoj formi, može obraniti i od najvećih zdravstvenih opasnosti. Alergijska reakcija se pojavljuje kao rezultat njegovog „zbunjivanja“ koje za posljedicu ima neuspješno razlikovanje bezopasnih i štetnih tvari. Tako bezopasne tvari poput peluda ili prašine postaju okidači i pretvaraju se u zastrašujućeg neprijatelja  koji stavlja imuno sustav u puni pogon. Kad tijelo neku od tih tvari prepozna kao štetnu, započinje ubrzano otpuštanje kemijskih tvari koje izazivaju reakcije poput osipa, svrbeža, kihanja.

Uspješno olakšavanje alergijskih tegoba prirodnim putem zahtjeva individualni pristup i sudjelovanje stručne osobe u cijelom postupku. Ipak, postoje i jednostavni načini i pripravci koji nam mogu pomoći da se uspješnije nosimo s tegobama alergije. Aromaterapija u tom pogledu nudi brojna rješenja.

Kod primjene bilo kojeg pripravka nužan je oprez zbog činjenice da uvijek postoji mogućnost da se „zbunjeni imunosni sustav“, uvođenjem neke nove tvari dodatno zbuni i time izazove neželjena reakcija.

Aromaterapeuti preporučuju nekoliko eteričnih ulja i metoda njihove primjene za tegobe vezane uz alergije. Izbor ovisi o vrsti simptoma i samom klijentu. Za bolji uspjeh nužno je voditi računa i o prevenciji koja podrazumijeva izbjegavanje nepotrebnog izlaganja alergenima, korekcije u načinu života i sl.

Među najdjelotvornija eterična ulja za olakšavanje alergijskih tegoba ubrajaju se: rimska kamilica (Anthemis nobilis), puzajući miloduh (Hyssopus officinalis var. decumbens) i tanacetum (Tanacetum annuum) poznat i kao marokanska kamilica. Ovisno o svakom pojedinom slučaju, pozitivno mogu djelovati i druga eterična ulja, čiji učinci su izravno povezani s vrstom i udjelima njihovih sastavnica. Olakšanje mogu pružiti i eterična ulja određenih vrsta eukaliptusa, muškatne kadulje, lavande, limuna, paprene metvice, mirte, timijana, bosiljka te druga ulja i njihove kombinacije.

U sljedećem nastavku bit će riječi o alergijskoj hunjavici, odnosno o eteričnim uljima i metodama njihove primjene u nastojanju olakšavanja neugodnih simptoma koje je prate.

Umjesto receptura predviđenih u sklopu ovih tema, za danas vam predlažem primjenu nekoliko kapi mješavina eteričnih ulja Bioeterica „BURIN“  u difuzoru koja će osvježiti vaš prostor, aktivirati vas i povoljno utjecati na disanje i mentalnu jasnoću.

Zovem se Jasminka Papić i želim s vama podijeliti neka svoja znanja i iskustva o eteričnim uljima, mogućnostima njihove primjene i širokom spektru njihove djelotvornosti. Ljubav prema eteričnim uljima jedna je od onih rijetkih koje s vremenom ne jenjavaju. Što više, kad jednom uđete u njihov mirisni svijet, znatiželja vas vodi sve dalje, a ljepota vas osvaja sve više. Profesionalno sam uz njih vezana cijeli svoj radni vijek s velikim iskustvom obavljanja različitih poslova: od analiza, sudjelovanja u izradi propisa i radu stručnih povjerenstava, edukacijama. Stručna iskustva s radnog mjesta bila su poticaj za upoznavanje s primjenom eteričnih ulja u aromaterapiji. Svaka nova edukacija na tom području poticala je moju znatiželju, a ulaskom u aktivno prakticiranje aromaterapije, prije dvadesetak godina, moja radost druženja s eteričnim uljima i oduševljenje njihovim učincima, rastu iz dana u dan. Primjenjujem ih svakodnevno u kozmetičkim pripravcima koje sama izrađujem, u različitim vrstama pripravaka za moju obitelj, prijatelje ili moje kućne ljubimce. Za svaki naš susret pripremit ću po jednu temu koja će biti povezana s konkretnom uporabom eteričnih ulja, metodama njihove primjene i prijedlogom odgovarajućih receptura.