No products in the cart.

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje eteričnih ulja

Dišne tegobeAntivirusno i antibakterijsko djelovanje eteričnih ulja

Eteričnim uljima potvrđene su brojne biološke aktivnosti na temelju kojih nalaze vrlo široku primjenu. Najpoznatija i najbolje dokazana primjena je antagonističko djelovanje na razne vrste mikroorganizama.

Brojna eterična ulja ostvaruju takvu aktivnost, ali je važno napomenuti da među njima zbog različitog kemijskog sastava postoje značajne razlike u pogledu vrste i intenziteta djelovanja.

Antibakterijsko djelovanje eteričnih ulja

Antibakterijsko djelovanje je svakako najznačajnije svojstvo eteričnih ulja. Potvrda i učinkovitost njihove antibakterijske aktivnosti provodi se tehnikom poznatom pod nazivom aromatogram koja je identična antibiogramu u humanoj i veterinarskoj medicini. Na temelju rezultata aromatograma aromaterapeuti i fitoterapeuti mogu precizno utvrditi koje se eterično ulje i u kojoj koncentraciji može uspješno primijeniti za rješavanje određenog problema.

Za svakodnevni život, posebno u zimskom vremenu opterećenom raznim infekcijama respiratornog sustava, važno znati da je potvrđena i djelotvornost eteričnih ulja u kontroliranju broja bakterija u zraku zatvorenog prostora.

To znači da postoje eterična ulja koja nakon raspršivanja u prostorijama mogu značajno smanjiti ili eliminirati prisutnost velikog broja patogenih bakterija. U ovom će nam slučaju vrlo korisni biti difuzori koji, kontinuirano i u vremenu koje odaberemo, ispuštaju u prostor ljekovite molekule pri čemu je eteričnom ulju očuvan puni integritet.

Neka eterična ulja imaju širok spektar antibakterijskog djelovanja, dok druga svoj antibakterijski učinak ostvaruju samo na određenim vrstama bakterija.

Među eteričnim uljima najsnažnijeg antibakterijskog djelovanja s najširim spektrom su ona u čijem sastavu dominiraju:

– spojevi s fenolnom skupinom (timol, karvakrol, eugenol) – eterično ulje timijan, timolni kemotip (Thymus vulgaris), majčina dušica (Thymus serpyllum), origano (Origanum compactum) i klinčićevac (klinčić) (Eugenia caryophyllata)

– terpenski alkoholi među kojima najjači učinak ima terpinen-4-ol – eterično ulje čajevac (Melaleuca alternifolia)

– drugi alkoholi i aldehidi

Ostala eterična ulja izraženog antibakterijskog djelovanja su eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) i ružmarin, cineol (Rosmarinus officinalis).

Antivirusno djelovanje eteričnih ulja

Antivirusna eterična ulja poželjna su podrška u prevenciji raznih virusnih infekcija i ublažavanju njihovih simptoma, a u ovom trenutku posebno onih vezanih za respiratorni sustav.

Eterična ulja koja posjeduju antivirusni potencijal korisna su nam zbog takvog djelovanja, ali i zbog puno niže toksičnosti u odnosu na konvencionalne lijekove koji se koriste za ublažavanje simptoma virusnih infekcija.

Mehanizmi djelovanja većinom nisu sasvim pouzdano dokazani. Pretpostavlja se da u nekim slučajevima eterična ulja mogu u kontaktu s virusima utjecati na neke njihove biološke funkcije, pri čemu se oni mijenjaju i tako postaju prepoznatljiviji i dostupniji našem imunološkom sustavu koji ih tada lakše eliminira.

Bolja djelotvornost postiže se kombiniranjem dva ili više eteričnih ulja komplementarnih učinaka.

Manji je broj eteričnih ulja s izravnim antivirusnim učincima nego što je to slučaj s antibakterijskim uljima.

Među uljima sa značajnijim antivirusnim djelovanjem, nama lako dostupna su eterično ulje čajevac (Melaleuca alternifolia) i ravensara (Cinnamomum camphora ct cineol). Nešto blažeg djelovanja su eterično ulje paprena metvica (Mentha x piperita), limun (Citrus limonum), klinčićevac (Eugenia caryophyllata), ružmarin, cineol (Rosmarinus officinalis), i petitgrain gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara).

Preporučene metode primjene antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja su difuzija, kupke, antibakterijski balzami, serumi, gelovi. Za sve metode primjene potrebno je odabrati kvalitetna eterična ulja, obratiti pozornost na porijeklo i transparentnost sastava i kemotipa na deklaraciji eteričnih ulja kako bi njihova primjena bila u potpunosti sigurna.

 

Recepti za difuzor

Za poticanje zdravlja

3 kapi eteričnog ulja limuna
3 kapi eteričnog ulja čajevca
3 kapi eteričnog ulja ravensare
1 kap eteričnog ulja paprene metvice

 

Za lakše disanje

4 kapi eteričnog ulja ravensare
3 kapi eteričnog ulja ružmarina, cineol
2 kapi eteričnog ulja bijelog bora
1 kap eteričnog ulja limete

 

Za osvježenje zraka u prostoru

3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa globulusa
3 kapi eteričnog ulja citronele
3 kapi eteričnog ulja bijelog bora
2 kapi eteričnog ulja ravensare
1 kapi eteričnog ulja petit grain gorke naranče

 

Written by:

Mr. sc. dipl. ing., aromaterapeutkinja

Related posts

Back to top
Košarica0
Vaša košarica je prazna!
Nastavi kupnju
0